İMEAK DTO Antalya Şube Başkan Kendiroğlu, Tekne kazasında ihmal olduğunu düşünmüyorum" dedi

İMEAK DTO Antalya Şube Başkan Kendiroğlu: Tekne kazasında ihmal olduğunu düşünmüyorum İMEAK Antalya Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Bekir İnanç Kendiroğlu, yat limanı açıklarında 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan tekne kazasında ihmal olduğunu düşünmediğini söyledi.

İMEAK Antalya DTO Şube Başkanı Bekir İnanç Kendiroğlu, cumartesi akşamı meydana gelen tekne kazasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kazanın meydana geldiği gün öğleden önce havanın pırıl pırıl olduğunu belirten İnanç Kendiroğlu, "O gün meteorolojiden genel olarak yayımlanan bir uyarı yok. Zaten böyle bir hava durumu beklenmiyordu. Dönem dönem Antalya bölgesinde farklı hava olayları görülebilir. Özellikle su sporlarındaki arkadaşlarımız bununla karşılaşır. Bu sefer teknemizin başına geldi" dedi.

Kazanın teknenin Sıçan Adası bölgesinden günübirlik yemekli turdan Kaleiçi Yat Limanı bölgesine dönüşe geçtiği sırada meydana geldiğini vurgulayan Kendiroğlu, şöyle konuştu: "Dönüş yolculuğunun ortasında ani gelen bir dolu ve hemen ardından yaşanan hava kitlesi çarpışması - halk dilinde 'hortum' da diyoruz- tekneyi alabora etti. Tüm tur teknelerinin yıllık kontrolleri (sörvey) liman başkanlığınca yapılıyor. Kara ve deniz kontrolleri ayrı ayrı yapılıyor. Tekne karaya çekiliyor, bakımları yapılıyor. Ardından liman başkanlığı tekneleri karada denetliyor. Sonrasında tekneler denize indiriliyor, deniz kontrol ve denemeleri yapılıyor. Bunun ardından tekneye yıllık izin veriliyor. Gemi, tur teknelerimizde herhangi bir eksik olması mümkün değil. Tüm bu izinler uzmanlar tarafından kontroller tamamlandıktan sonra veriliyor. Zaten bununla ilgili sahil güvenlik veya liman başkanlığı denetlemeleri sık yapıyor. Teknede eksiklik söz konusu değil. Kaza görüntülerinden de izlediğimiz kadarıyla herkese yetecek kadar can yeleği bulunuyor."

"BEKLENMEDİK BİR KAZA"

Kazanın görüntü itibariyle hava koşullarından kaynaklanan, beklenmedik bir kaza olduğunu aktaran Kendiroğlu, "Bu olayda bir ihmal olduğunu düşünmüyorum" dedi. Kendiroğlu, "Kaptanla ilgili bir ihmal var mı yok mu bunu liman başkanlığı ile birlikte biz de takip edeceğiz. Herhangi bir kaptan hatası olup olmadığı ifadelerin ve yapılan çalışmaların ardından ortaya çıkacaktır. Teknedeki eşyaların sabitlenmesi gerekiyor. Ama dönem içinde teknelere ekleme çıkarma gibi bir şey yaptıklarında bunu kontrol etme şansımız yok. Eşya sabitlenmesi tekne sahibi ve kaptanın inisiyatifinde. Tekneler mevcut kapasitenin çok çok altında tura çıkıyor. Çünkü biz yat limanında bir havuz sistemi uygulatıyoruz. Tekneler ne kadar büyük olursa olsun 100 kişinin üzerinde tura çıkartılmıyor. Kapasitesinin çok çok altında yolcu ile hareket etmiş" diye konuştu.
Editör: TE Bilişim