Arkadaşlarını 5 mil kulaç atıp kurtardı
 
 
Muğla'nın Datça İlçesi açıklarında, içerisinde 5 kişinin bulundiği tekne alabora oldu.

Teknedekilerin soğukkanlı davranışı, mutlak bir faciayı önledi. 56 yaşındaki Bahri Uslusoy, dört arkadaşına tekneye tutunarak beklemelerini söyleyip, yüzerek yardım çağırmaya gitti. Üç saat dalgalarla boğuşup 5 mil yüzdükten sonra karaya ulaşan Ulusoy, arkadaşlarına yardım getirdi.

Olay, bugün saat 14.00 sıraları Datça açıklarında meydana geldi. 55 yaşındaki Mehmet Aktepe bir gün önce 2 bin 500 TL'ye satın aldığı tekneyle öğle saatlerinde arkadaşlarını da yanına alarak deniz turuna çıktı. Bir süre sonra kuvvetlenen poyraz'ın etkisiyle tekne bir anda alabora oldu, Mehmet Aktepe ile birlikte yanındaki oğlu Şeref Aktepe (28), Bahri Uslusoy, Nurettin Gürkan (49) ve Erman Demirkan (28) kendilerini denizde buldu.

Bir süre yardım gelmesini bekleyen kazazedeler, giderek açıldıklarını farkedince yardım çağırmaya karar verdi. Kıyıya yüzerek yardım çağırmaya gitmesi için içlerinde en iyi yüzme bilen Bahri Uslusoy'u seçen kazazedeler, ters dönen tekneye tutunarak tam dört saat kurtarılmayı bekledi. Yaklaşık 5 mil rüzgara karşı kulaç atarak kıyıya çıkan Uslusoy, hemen olayı Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bildirdi. Datça Limanı'ndan hareket eden Sahil Güvenlik Komutanlığı botu, kazazedeleri denizin 7 mil açığında buldu. Bota alınan kazazedeler, Datça Devlet Hastanesi'ne getirilerek tedaviye alındı. Kazazedelerin kurtarılmasından sonra tutundukları teknenin battığı öğrenildi.

Arkadaşlarının hastaneye sağ salim gelmesinden sonra rahatlayan Uslusoy, “Fener adasının açıklarında deniz turu yapıyorduk. Rüzgar kuvvetlenmeye başlayınca dönmeye karar verdik. Ancak ters bir rüzgarda kendimizi denizde bulduk. Askerliğimi komando olarak yaptığım için arkadaşlara önce hiç panik yapmamalarını söyledim. Kıyıya kadar yüzeceğimi ve yardım getireceğimi anlattım. Bana güvendiklerini söylediler. Tam 5 mil kadar denizde yüzdüm. 3 saat dalgalarla boğuştum. Rüzgarda sürüklendiğim için ancak Uşaklılar sitesinin oradan karaya çıktım. Oradakilerin yardımı ile Sahil Güvenlik'i arayarak yardım istedim. Yüzerken hiç umudumu kaybetmedim. Hep aklım arkadaşlarımdaydı. Onları sağ salim hastanede görünce daha çok sevindim” diye konuştu.

Kazadan sağ kurtulduklarına sevindiğini söyleyen Mehmet Aktepe, “Bir gün önce tekneyi satın almıştım. Oğlum ve üç arkadaşımla deneme için denize açıldık. İlk denemede başımıza bu geldi. Verilmiş sadakamız varmış ki kurtulduk” dedi.

Kazazedelerden Nurettin Gürkan ise, denizde kurtarılmayı beklerken geçen 4 saati ömrü boyunca unutmayacağını söylerken, “Uzaklarda sörfçüleri görüyorduk. Bağırdık sesimizi duyuramadık. Hatta bir ara biri bize çok yaklaştı. Ama bizi fark etmedi. Bahri'ye güveniyorduk. Bizi kurtaracağını biliyorduk. Nitekim dediği gibi yardım getirmeyi başardı” dedi.

Editör: TE Bilişim