Endonezya’da meydana gelen feribot felaketinde 500 kişinin boğulmuş olmasından endişe ediliyor…

Borneo’dan Java adasına gitmek üzere  yola çıkan feribotun fırtınadan batmasının ardından bir gün geçti ve  kayıp 500’ün üzerinde yolcunun boğulmuş olmasından endişe ediliyor.

Bu Perşembe günü Sumatra açıklarında kaba denizler nedeniyle bir geminin batmasının ardından Endonezya’nın yaşadığı ikinci feribot felaketi oldu.

Yetkililer kaba dalgalar ve kötü hava koşullarının felaket sonrası kurtarma çalışmalarını engellediğini belirtiyorlar.

Ancak; Semarang kentindeki arama-kurtarma çalışmalarının başındaki  kişi olan Riyadi, arama ekiplerinin 2 ceset bulduklarını, 74 kişiyi ise sağ olarak kurtardıklarını açıkladı.

Deniz Kuvvetlerinden bir sözcü, Toni Syaiful ise Senopati Nusantra adlı feribotun yapmış olduğu beyana göre  605 yolcu taşıdığını,  63 mürettebatın da bu rakama dahil olduğunu açıkladı.

Syaiful ayrıca satılan biletlerden geminin 542 yolcu taşıdığının anlaşıldığını, 63 de mürettebatının olduğunu söyledi.

Daha önce yetkililerden ve medyadan elde edilen yolcu miktarı 500 ile 850 arasında değişmekteydi.

Ancak Endonezya’da yolcu gemilerinin resmi evraklarda yer alanlarun üzerinde yolcu taşıdığı da biliniyor.

Bu arada, bölge polis karakolundan bir görevli, Muhaimin, kurtarılan 17 kazazedenin Java’nın Tuban kendine götürüldüğünü söyledi.

 Ulaştırma Bakanı Hatta Rajasa Cuma gece yarısı batmadan önce gemide yangın çıktığını açıkladı.

Bakan, dev dalgakar ve fırtınanın gemide yangın çıkmasına neden olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Edindiğimiz bilgilere göre düzinelerle yolcu can sallarını kullandı, bunlardan bir kısmını kurtardık, kalanları da kurtarmaya çalışıyoruz.”

Ulaştırma Bakanının ifade ettiğine göre, 2178 Tonluk Japon yapımı geminin denize elverişliliğinde sorun yoktu ve 850 yolcu taşıma kapasitesine sahip bulunmaktaydı.
Bakan Rajasa, “Arama çalışmalarına normal olarak 7 güne kadar devam edeceğiz, ancak gerekirse bu süreyi uzatabiliriz” dedi.

Metal bir çubuk çarptı

Kazazadelerden İrfan adlı bir kişi, ikindiden itibaren geminin ağır denizlerle boğuştuğunu ve gemideki mobilyaların her yöne doğru uçuştuğunu söyledi.

İrfan; “Mürettebat bize soğukkanlı olmamızı ve bir şey olmayacağını söyledi, ancak gece yarısına doğru gemi ters dönmeye başladı ve sonra da alabora oldu” dedi.

Bir çocuğu kurtarmaya çalıştığını ancak metal bir bloğun çarpması sonucu bunu başaramadığını söyleyen İrfan, şöyle devam etti:

“Geminin içinde mahsur kalmıştım, ancak  sonra sular beni dışarıya doğru çekti. Pek çok insanı canlarını kurtarmaya çalışırlarken gördüm”

Bir diğer kazazede, Cholid, 18 yaşındaki kızının kayıp olduğunu belirtti.

Bu kazazede, kendisini bulan balıkçıların getirdiği Rembang’daki bir hastanede Elshinta radyosuna verdiği demeçte “İnşallah kurtarma ekipleri kızımı bulurlar” dedi.

Kazazede, mürettebatın gemi batmadan önce yolculardan can yeleklerini giymelerini istediklerini de söyledi.

Geminin batmadan önce su aldığı da ifade edildi.

Güvenlik Standartları

Endonezya’nın 17.000 adası arasında ulaşım için gemiler ve feribotlar yoğun olarak kullanılmakta; çünkü deniz taşımacılığı hava taşımacılığına oranla daha ucuz.

Ancak ne var ki güvenlik standartlarına her zaman uyulmuyor ve sık sık bu bölgede kazalar oluyor.

Ayrıca, Perşembe günü Sumatra açıklarında batan feribotun yolcularını kurtarma çalışmaları da halen devam ediyor.

Güney Sumatra Polis sözcüsü Abu Sopha İbrahim; “ 51 yolcudan 4 cesede ulaştık, 28 kişiyi ise sağ olarak kurtardık” dedi.

Kaynak: Reuters Çeviri: DenizHaber

Editör: TE Bilişim