SeaNews Turkey’de yer alan araştırma sonucuna göre, Costa Concordia kazasından 12 ay sonra;  25 Kasım 2012 tarihine kadar olan 12 aylık dönemde dünya genelinde 106 gemi, kazalar sonucunda ‘total loss’ oldu. Bir başka deyişle ‘tam kayıp’ şeklinde neticelenecek bir kazaya uğradı.

106 gemi kaybı, 2011 yılının aynı döneminde görülen 91 gemi kaybına oranla yüzde 27’lik bir artışa işaret etse de, son on yılın ortalaması olan yıllık 146 gemi kaybına oranla bir düşüşe işaret ediyor.

Teknolojideki gelişmeler, eğitim ve kurallar, deniz taşımacılığı sektörünün deniz emniyetindeki gelişmelere proaktif yaklaşımı sonucu ulaşılan uzun vadedeki bu düşüş trendine rağmen; insan unsuru, hala esas zorluğu teşkil etmeye devam ediyor.

Deniz sigortacılık kuruluşu Allianz Global Corporate&Specialty (AGCS) tarafından yayınlanan, ‘Emniyet ve Deniz Taşımacılığının Gözden Geçirilmesi’ adlı yıllıkta, 2012 yılında deniz emniyetinde meydana gelen gelişmeler ele alınıyor. Yıla damgasını vuran iki büyük kaza var ki bunlar 13 Ocak günü meydana gelen Costa Concordia kazası ve bunun arkasından 2 Şubat günü Papua Yeni Gine’de  meydana gelen Rabaul Queen feribot kazası. Her iki kazada da çok sayıda can kaybı oldu.

Rapora göre, kayıpların en başında %49 ile gemi batması gelirken, karaya oturma %22 ile 2. Sırada. Aralık ayı başında meydana gelen Corvus J-Baltic Ace çarpışması gibi çarpışma sonucu meydana gelen gemi kaybı ise orantısal olarak daha az bir paya sahip: %6. 

Bölgelere göre bakıldığı zaman ise, 30 gemi kaybı ile Çin denizi, Endonezya ve Filipinler civarı birinci sırayınalırken, 2012 yılında 12 gemi kaybının yaşandığı Akdeniz ve Karadeniz 2. Sırayı aldı.. 10 gemi kaybının görüldüğü Japonya, Kore ve Kuzey Çin denizi üçüncü sırada yer aldı.

İnsan hatası hala kilit konumunda

Rapor, deniz kazalarında insan hatasının hala en temel neden olduğunu ortaya koyuyor.  Yorgunluk, ticari baskılar ve yetersiz eğitim de ilgilenilmesi gereken sorunlar olarak öne çıkıyor. AGCS’den Dr. Seven Gerhard, şunları söyledi: ‘Bazı ticari armatörlere göre, özellikle büyük baskı altındaki dökme kuru yük ve tanker sektörlerinde, eğitime ve gemi bakımına ayrılan para miktarı çok çok az’

İnsan unsuru üzerine odaklanan yeni hukuksal düzenlemeler de var. 2006 tarihli Uluslararası Deniz İş Sözleşmesi 2013 yılında yürürlüğe girecek ve gemiadamlarının refahı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi yoluyla deniz emniyetinin arttırılmasında yararlı olabilir. Genel olarak, yıl boyunca gerek Uluslararasu Denizcilik Örgütü, gerekse kruvaziyer endüstrisi kuralları sıkılaştırmak ve çalışma uygulamalarını sürekli geliştirmek suretiyle dikkatlerin odağını yolcu gemilerinin üzerinde tuttular.  

Editör: TE Bilişim