Çin kıyılarının 100 deniz mili açıklarında, Sarı Deniz'de, suyun üzerinde devasa bir sekizgen yapı yer alıyor.  Burası Deep Blue 1, Çin'in somon yetiştiriciliğine yönelik ilk açık deniz su ürünleri üssü.

Sarı sekizgenin köşelerinde suya 30 metre uzanan çelik sütunlar var. Siyah bir ağla çevrelenmiş, 50.000 metreküp hacimli ve 300.000 somonun sığabileceği bir kafes oluşturuyorlar. Yıllık verim yaklaşık 1.500 ton balık olacağı bildiriliyor.

Çin açık deniz su ürünleri yetiştiriciliğinde gelecekteki gelişmeler için yalnızca bir deneme niteliğinde kurduğu Deep Blue 1.

Guoxin 1 su ürünleri yetiştirme gemisi, yılda 3.700 ton balık üretecek şekilde tasarlandı. 

Gemi, tayfunlardan ve "kırmızı gelgit" alg çoğalmalarından kaçınarak ve balıklar için uygun 22°C ila 26°C aralığındaki sularda kalarak Sarı ve Güney Çin denizleri arasında yolculuk yapıyor. 

Bu fabrika tipi su ürünleri teknesi, toplam hacmi yaklaşık 90.000 metreküp olan 15 tank içeriyor..

Guoxin 1, uçak gemisi büyüklüğünde yüzen bir balık çiftliği. Bünyesinde 15 adet balık tankı bulunan gemi, yıllık 3.700 ton balık üretmeyi hedefliyor. 

İlk projenin başarılı denemelerinin ardından, geminin Guoxin 2 ve Guoxin 3 formundaki yükseltilmiş versiyonlarının Mart 2024'te teslim edilmesi planlanıyor.

 Çin'in açık deniz su ürünleri yetiştiriciliği şu anda yaklaşık 44 milyon metreküp su kaplıyor ve neredeyse 400.000 ton deniz ürünü üretiyor; bu da ulusal deniz ürünleri yetiştiriciliğinin veya deniz çiftçiliğinin %20'sinden fazlasını oluşturuyor.

20231010_Offshore-fish-farming_Lanzuan_RicardoMaciaLalinde_ChinaDialogueOcean

Çin Mühendislik Akademisi'nden (CAE) Lin Ming, bir makalesinde deniz kafesinin hacmi ne kadar büyük olursa, birim başına işletme maliyetlerinin o kadar düşük ve maliyet etkinliğinin de o kadar yüksek olduğunu açıklıyor. Daha büyük hacimli su aynı zamanda yabani balıkların yetiştiği koşullara daha çok benzeyen koşullar yaratır ve daha yüksek kalitede verim sağlar. Çin Balıkçılık Makineleri ve Aletleri Araştırma Enstitüsü'nde (FMIRI) yardımcı araştırmacı olan Cui Mingchao, Guoxin 1 tasarımının ardındaki düşünceyi "kapasite açısından büyük, maliyetler dağılmış" olarak özetliyor.

Açık deniz su ürünleri yetiştiriciliği ürünleri büyük ölçüde üst-orta fiyat aralığında yer almaktadır. Örneğin somon balığı örneğinde, yurt içinde üretilen açık deniz su ürünleri ürünleri fiyat ve tazelik açısından ithalatı geride bırakıyor.

Ticari Amaçlı Balık Avcılığında Kullanılan Av Araçları Markalanarak Kayıt Altına Alınıyor Ticari Amaçlı Balık Avcılığında Kullanılan Av Araçları Markalanarak Kayıt Altına Alınıyor

ABD'nin Washington eyaletindeki Cypress Adası açıklarında yerli olmayan Atlantik somonu yetiştiren bir açık su çiftliğinin çökmüş ağılları. Ağustos 2017'de ağıllar çöktüğünde 200.000'den fazla balık kaçtı (Resim: Washington Eyaleti Doğal Kaynaklar Bakanlığı / Flickr, CC BY-NC-ND)

Editör: Nermin İstikbal