Filipinler, Çin Sahil Güvenliğine ait bir gemi ile bir "milis gemisinin", Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı sularda Filipinler Sahil Güvenlik gemisi ile orduya ait ikmal gemisine çarptığını bildirdi.

Olay yerinden alınan videolar,  her iki olayın da hafif temas içerdiğini ve çok az hasarla sonuçlandığını gösteriyor.

Batı Filipin Denizi Ulusal Görev Gücü (NTF-WPS) tarafından yapılan açıklamada, çarpışmaların, Spratly Adaları yakınındaki İkinci Thomas Sığı'nda yaşandığı belirtildi.

Çin Sahil Güvenliğine ait gemi ile "milis gemisinin", Filipinler Sahil Güvenlik gemisi ile ikmal gemisine çarptığı belirtilen açıklamada, çarpışmaların "Manila'nın egemenliğinin ihlali" olduğu kaydedildi.

Çarpışmaların "şiddetle" kınandığı açıklamada, Çin'in Sahil Güvenlik gemisinin "tehlikeli, sorumsuz ve yasa dışı” eyleminin, "mürettebatın güvenliğini tehlikeye attığı" ifade edildi.

Marmara’daki gemi faciasından 70 gün sonra bir ceset daha bulundu Marmara’daki gemi faciasından 70 gün sonra bir ceset daha bulundu

ABD'nin Manila Büyükelçisi MaryKay Carlson da X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, ABD'nin Çin'in söz konusu eylemlerini "kınadığını" belirtti.

Çin Sahil Güvenliğinin, 6 Ağustos'ta, bölgeye yaklaşan Filipin ikmal gemisine tazyikli su sıkması, ülkeleri karşı karşıya getirmişti.

Filipinler, 4 Ekim'de, Çin'e ait sahil güvenlik gemilerinin engellemelerine rağmen ve bu gemiler tarafından oluşturulan ablukayı aşarak bölgedeki Filipin kuvvetlerine ikmal malzemeleri teslim etmeyi başardığını duyurmuştu.

Editör: Nermin İstikbal