TURMEPA Sualtı Atık Sergisi, Kozyatağı Kültür Merkezi’nde binlerce ziyaretçiyle buluştu!  

TURMEPA, her yıl binlerce öğrenciye kapılarını açan Sualtı Atık Sergisi ve Eğitim Atölyesi’ni 17-28 Ocak tarihleri arasında Kozyatağı Kültür Merkezi’ne taşıdı. Denizden çıkan atıklar, 10 gün boyunca Kozyatağı Kültür Merkezi’ni gezen ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

 17-28 Ocak tarihleri arasında Kozyatağı Kültür Merkezi A Sergi Alanında ziyarete açılan TURMEPA Sualtı Atık Sergisi ile binlerce kişinin denizel kirlilik konusunda bilinçlenmesi ve farkındalığın artırılması sağlandı. Ziyaretçiler, denizden çıkarılan atıkları yerinde görerek insan faktörünün sebep olduğu kirliliği şaşkınlıkla izlediler ve kirliliğin hayati boyutlarını öğrenme fırsatı buldular.

Türkiye’nin ilk kalıcı sualtı atık sergisi olma özelliği taşıyan ve 2011 yılından bu yana faaliyet gösteren TURMEPA Sualtı Atık Sergisi ve Eğitim Atölyesi, derneğin farklı yıllarda deniz dibi temizliği etkinliklerinde denizden çıkardığı atıklardan oluşuyor. TURMEPA dernek bahçesinde her yaz düzenlenen sergi ve eğitim atölyesinde ilk ve ortaokul öğrencileri, atıklardan ders çıkararak, denizlerimize sahip çıkmayı öğreniyor. Sergide yer alan ve öğrenim malzemesine dönüştürülen atıklar; kişisel eşyalar, elektronik eşyalar, mutfak araç gereçleri, şişeler, lastikler vb. maddelerden oluşuyor.

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA Hakkında

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA, ülkemiz kıyı ve denizlerinin korunmasını ulusal bir öncelik haline getirmek ve gelecek nesillere temiz denizlerin kucakladığı yaşanabilir bir Türkiye bırakmak amacıyla, 8 Nisan 1994 yılında Rahmi M. Koç'un kurucu başkanlığında, Deniz Ticaret Odası ile birlikte kuruldu. 2000 yılında Bakanlar Kurulu’nca alınan kararla, kamu yararına çalışan dernek statüsünü elde etti. Hayata geçirdiği projelerle, gerek ulusal gerekse uluslararası alanda kamuoyunun yakından tanıdığı DenizTemiz Derneği/ TURMEPA, 23 yıl içinde Türkiye’nin önde gelen deniz odaklı sivil toplum kuruluşu haline geldi. 23 yılda TURMEPA;

Eğitimlerini 18 milyon öğrenciye sundu;

8 milyon 200 bin öğrenciye çevre dersleri vererek denizlerimizi sevdirdi;

15 bin 300 eğitimci yetiştirdi;

Gönüllü sayısı 6.300’e ulaştı;

Sosyal medyada 7 milyon kez görüldü;

33 milyon litre sıvı atık topladı;

2 milyon 650 bin kilogram katı atığın denizlere karışmasını önledi;

TV programları, kamu spotu, yazılı basın ve billboardlarla 52 milyona ulaşıldı.

Editör: TE Bilişim