TÜRÇEV'den Yerel Mavi Bayrak Sorumlularına seminer

TÜRÇEV tarafından Ülkemiz kıyılarında Mavi Bayraklı plajların artması ve standardın korunmasını sağlayan belediye, yerel dernek ve turizm birliklerinde görevli Yerel Mavi Bayrak Sorumlularına yönelik Antalya’da 11.si düzenlenen seminere İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Deniz Hizmetleri Müdürlüğü olarak katılım sağlandı. Seminerde İ.B.B. Tarafından gerçekleştirilen deniz kirliliği ile mücadele de İstanbul boğazının ve denizlerinin korunması ile ilgili yapılan çalışmalar, gerçekleştirilen deniz denetimleri, Haliçte devam eden temizlik çalışmaları ve sürdürülen projeler hakkında katılımcılara sunum gerçekleştirildi.

İstanbul Kıyılarında mavi bayraklı plaj sayısının artırılması için çalışmalarını hızlandıran İ.B.B. Mavi Bayrak kriterlerinin sağlanması hususunda çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Ülkemizde Mavi Bayrak Programını destekleyen kurumların başında gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin de katıldığı bu toplantıda, 14 kıyı ilimizdeki 39 belediye, 10 turizm birliği ve yerel derneği temsil eden 150’nin üzerindeki katılımcıya, üç gün süren eğitimin sonunda ‘Yerel Mavi Bayrak Sorumlusu Eğitim Sertifikası’ verilmiş ve kurumu adına yöresinde bu görevi yürütmeye hak kazandılar.

1993 yılından bu yana uygulanmakta olan Mavi Bayrak Programı kapsamında 2017 yılı itibariyle 454 plaj ve 22 marina, 13 yat Mavi Bayrak ödülüne hak kazanmıştır. Ödüllü plaj sayısı ile Türkiye bu yıl 50 ülke arasında Dünya’da 3. Sırada yer almıştır. Plaj ve marina toplamında dünyadaki toplam Mavi Bayrak ödülünün yaklaşık %11’i ülkemizde dalgalanmaktadır.

Mavi Bayrak, gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj, marina ve yatlara verilen uluslararası bir çevre ödülüdür. Temiz, bakımlı, donanımlı, güvenli ve dolayısıyla uygar bir çevrenin sembolüdür. Plajlar için özünde temiz deniz suyu sonrasında da çevre eğitimi ve bilgilendirmeye önem veren, gerekli donanıma sahip iyi bir çevre yönetimini temsil etmektedir. Marinalar için deniz suyu analizleri istenmemekle birlikte diğer kriterler benzerlik göstermektedir. 2007 yılından bu yana yatlar kategorisi açılmış ve başta çevre eğitimi ve çevre yönetimi olmak üzere sorumlu deniz seyri davranışının benimsetilmesi amaçlanmaktadır.

Mavi Bayrak uluslararası alanda ilk kez Fransa’da 1985 yılında, Avrupa Birliği’nde 1987 yılında, ülkemizde de 1993 yılında ve Avrupa kıtası dışındaki ülkelerde 2000 yılında uygulanmaya başlanmıştır. Bugün 30’u Avrupa’da olmak üzere dünyada 50 ülkede uygulanmaktadır.

Mavi Bayrak, uluslararası niteliği ile de turizm açısından ayrı bir önem taşımaktadır. Çünkü tatil yapmak için bilmediği, yeni tanıyacağı bir yere giderken, insanların uluslararası garanti içeren ve özelliklerini bildiği bir plaja gitmek için plan yapması kolay olmaktadır. ‘Mavi Bayrak’ bu nedenle güçlü bir turizm iletişim aracıdır.

Editör: TE Bilişim