Tarihi Göksu Deresi Yok Oluyor

Elmalı Barajı ile Boğaz arasında kanal olan ve Elmalı Barajı'nın suları ile beslenen tarihi Göksu Deresi yok oluyor. İstanbul’un su kaynakları arasında yer alan Elmalı Barajı'nın teknik ekipmanlarının yenilenmesi sebebiyle yapılan çalışmalarda barajın suyu boşaltılarak kurutulmuştu. Kurutmanın ardından balçık ve çamurun temizlenmesi esnasında Göksu Deresi zarar görmeye başlamış ve bu Boğazın Fatihleri Platformu tarafından yetkililere bildirilmişti.Milyonlarca balığın öldüğü Elmalı Barajı'nın ardından, artık Göksu'da da balık sayısı azalmış, tarihi dere balçığa bürünmüş, tekneler balçık üzerinde karaya oturmuş durumda. Beykoz'un Anadoluhisarı mevkisinde 104 yıllık Kulubün yıkılması ve Küçüksu Çayırı'na beton dökülmesinden sonra adeta Göksu Deresi'nde de tehlike çanları çalıyor.

TAM DA DEDİKLERİ GİBİ OLDU

Konu ile ilgili bir açıklama yayınlayan Boğazın Fatihleri Platformu şunları ifade etti. ;" Bilindiği üzere 20.03.2016 tarihinde ''Göksu yok mu oluyor?'' adlı basın açıklaması yayınlamıştık. Açıklamamızda Elmalı Barajı'nda yapılan çalışmanın, Kent Ormanı'nda ki çalışmayla bağlantısı olup olmadığını sorarak yapılaşmanın tehlikeli olduğunu, doğanın zarar göreceğini belirterek Elmalı Barajı'nda ki çalışmanın Göksu'ya etkisi hakkında şu cümleleri söylemiştik.. ''Elmalı Barajı'nın kurutulması aşamasında beslediği su kaynaklarından olan Göksu düşünülmüş müdür? Göksu’da oluşacak tahribatı engelleyecek herhangi bir proje mümkün müdür? Barajda ki çamur nereye verilecek? Barajda yaşayan balıklar kapakların açılmasıyla birlikte Göksu'da yaşayabilecek mi? Elmalı Barajının kurutulmasının etkileri şimdiden Gölbahçe mevkisinde belirginleşmiştir. Biz bunu engellemek için mücadele veriyoruz'' diyerek durumun vahametini gözler önüne sermiştik. Şimdi maalesef haklı çıkmanın gururunu yaşamak yerine, üzüntüsü içerisindeyiz. Kapakların açılmasıyla birlikte binlerce balık Göksu'da barınamayarak ölmüş, Elmalı Barajı'nın çamuru Göksu'ya verilmiş, Göksu'da ki tekneler çamura batmıştır. Anadoluhisarı sadece tanıtımlarda resmi kullanılacak, sonra unutulacak bir semt değildir. Allah vergisi bir güzellik, bir tarihtir. Bu vebal buna sebep olanların ve sessiz kalanların boynunadır'' ifadelerini kullandılar.

AÇIKLAMA 100 BİNLERE ULAŞINCA, İSKİ HAREKETE GEÇTİ

Boğazın Fatihleri Platformu'nun yaptığı açıklama sosyal medya üzerinden yayılırken, Platformun sosyal medya organlarından Anadoluhisarlılar hesabında ki basın açıklaması tam 2.884 kez paylaşılarak 100.000'lerce kişiye ulaşmıştı. Barajın amacı dışında kullanılabileceği spekülasyonlarını hatırlatan Boğazın Fatihleri'ne İSKİ Genel Müdürlüğü'nün cevabı..

İSKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ”İdaremizin Göksu deresi üzerine kurulu 2 tane barajı vardır. Elmalı Üst Barajı 1955 yılında, Elmalı Alt Barajı 1907 yılında işletmeye alınmıştır. Her iki baraj eski tarihlerde inşa edilmeleri nedeniyle zaman zaman bakıma ihtiyaç duymaktadır. Özellikle mekanik aksamlardaki bakımların yapılabilmesi için baraj su seviyesinin, çalışmaları etkilemeyecek şekilde düşürülmesi gerekmektedir. Barajın deşarj sistemi ise Göksu Deresine bağlıdır ve bu dere çevresinde yerleşim yerleri bulunmaktadır. Bu bölgelerde sel ve taşkın riskine sebebiyet vermemek için bakım işleri, diğer barajlardaki su miktarları ve yağışlara bağlı olarak planlanmaktadır. Bakım işleri tamamlandıktan sonra barajımız hizmet vermeye devam edecektir. ”

 BALÇIKLAR NEDEN GÖKSU DERESİNİ BOŞALTILDI? !

Konuyla ilgili sürekli gündem oluşturulurken, Beykoz'da hiçbir yetkilinin Göksu Deresi'ne sahip çıkmadığını belirten Boğazın Fatihleri Platformu şunları ifade etti. ''Beykoz'da turizmi canlandıracağız diyen yetkililer, ellerinde ki Göksu Deresi'ni kaybettiklerinin yayıldığı bir zamanlamada ''Şu Göksu'da ne oluyor'' diye merak edip ilgilenmediler. Ne iktidar partisi ne de bir muhalefet partisi bir açıklama yapmadılar. Göksu Deresi'nin içinde köpeklerin toprağı eşelerken videosunu yayınladık. Durum içler acısı. Bir tane vicdan sahibi yetkili ya da muhalefet temsilcisi kalmadı mı? Balçığın,çamurun neden dereye salındığını soracak? Bundan sonra Göksu Deresi'nin dibide temizlenecek mi diye soracak olan?'' ifadelerini kullanarak sert bir açıklama yayınladılar.

Editör: TE Bilişim