Diyarbakır’da bulunan Gözegöl Göletinin suyu çekilmesi nedeniyle binlerce balık telef olurken, binlercesi de risk altında. Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Gözegöl Göleti’nin suyunun çekilmesi nedeniyle binlerce balık telef oldu.

Az miktarda kalan suda bulunan binlerce balık da risk altında bulunuyor. Diyarbakır merkeze 25 kilometre uzaklıkta bulunan ve 65 hekto ve ar rezervuar yüzeyine sahip olan Gözegöl Göleti’nde binlerce balık karaya vurarak telef oldu.

Dengecük, Cücük, Gürzo, Demalan, Cankatran ve Hestiyan köylerinde toplam 550 hektar alanı sulayan göletteki balıkların telef olması dikkat çekti. Çeşit çeşit balığın bulunduğu gölette balıkların suyun az olmasına bağlı oksijensizlikten telef olduğu iddia ediliyor. Köylülerden Alattin Çakır, çeşit çeşit ve lezzetli balıkların bulunduğu göletin mevcut durumunun çok üzücü olduğunu belirtti.

Gölete gelen suyun başka bir köyden kesildiğini ileri süren Çakır, mevcut suyun kurumasından dolayı balıkların telef olduğunu söyledi. Gölete tek bir yerden su geldiğini dile getiren Çakır, “Bu baraja tek yerden su geliyor o da Cabar köyünden.

Orada biri bu suyun önünü kapatmış ve gölette su vermiyor. Bu sezonda da su almayan gölet bataklığa dönüp kuruyor ve balıklar telef oluyor. Köylüler bu duruma karşı suyu kapatan kişiye dava açtı ama bir şey elde edemedi.

Bir gölletin üstüne gölet olmaz. Bu göletler arasında bir kilometre mesafe var. Aynı zamanda baraj kuruduğundan dolayı çiftçi sulama yapamıyor. Bundan dolayı çiftçiler de mağdur oluyor. Çiftçi ne yapacağını bilmiyor. Su olmadığından pamuklar kurumuş.

Bu suyun önünün kapatılmaması gerekirdi. 12 köy bu göletten fayda görürdü şimdi 500 dönüm arazi su görmüyor. Buradaki balıkların çeşidi çoktu ve tadı da çok lezzetliydi. Şimdi görüyorsunuz neler olmuş. O balıkların telef olması insanın içini acıtıyor. Bu insanlık dışıdır.” dedi.

Editör: TE Bilişim