Marmaris'te Sualtı Temizliği

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde faaliyet gösteren bir vakfın öncülüğünde kentte, çeşitli kurum ve kuruluşların da katılımıyla deniz dibi temizliği yapıldı. Mehlika Ahu Hetman Vakfı etkinliklerine bir yenisini daha ekledi.

Marmaris Kaymakamlığı, Marmaris Belediyesi ve Marmaris Milli Eğitim Müdürlüğü'nün desteğiyle İçmeler Mahallesi'ndeki yat limanında, deniz dibi temizliği yapıldı. Ankara'dan gelen 6 sualtı ve 6 kara ekibiyle gerçekleştirilen çalışmada; cam, plastik şişe, halı, kilim, sandalyeler, otomobil lastikleri, tavalar, şezlong, bardak, oltalar ve metal parçaları gibi çeşitli atıklar denizden çıkarıldı.

Kara ekibi ise atıkları tek tek inceleyerek, içlerindeki deniz canlılarını ayıkladı. Canlıla tekrar denize bırakıldı. Ahu Hetman Vakfı Başkanı Ömür Hetman, sualtı temizliğinin bilinçli bir şekilde yapılması için Ankara'daki Badim Dalış Merkezi ekiplerinin Marmaris'e davet ettiklerini söyledi. Badim Dalış Merkezi sahibi ve dalış eğitmeni Erhan Öztürk ise "İçmeler Yat Limanı'nda yaptığımız temizliklerde ciddi anlamda katı atık çıkardık. Deniz dibindeki katı atıkları elle temizlemekten başka hiçbir şansınız yok. Tek tek toplayarak çuvalları yukarıya çıkarttık. 6 dalgıç arkadaşımızla günde ikişer kez dalış yaparak temizliği gerçekleştirdik" diye konuştu.

TEMİZLİK ÖNCESİ İNCELEME DALIŞI

Çalışmalara katılan Dalış Merkezi eğitmenlerinden Soner Abacı, "Doğal dokuya zarar vermemeye çok özen gösteriyoruz. Atık denize düştükten belli bir süre sonra bunların üzerine canlılar yuvalamaya başlıyor. Temizliğe başlamadan önce bu tür yuvalama alanlarını video ve fotoğraf çekerek tespit ediyoruz. Temizlik başlarken de atıklar yukarıya çıkartılmadan mümkün olduğunca su altında bu canlılardan arındırmaya çalışıyoruz. Dışarıya çıkartılan atıklar kara ekibi tarafından tekrar elden geçirilerek bulduğumuz canlılar tekrar doğal ortamlarına, yani denize geri bırakıyoruz." dedi.

EN ZARARLISI AKÜ

İçmeler Limanı'nın çok kirli olmadığını sözlerine ekleyen Soner Abacı, "Yıllardan bu yana yaptığımız temizliklerde aklınıza gelebilecek her türlü eşyayı denizden çıkardık. Bunların içinde en zararlısı otomobil aküsü. Çünkü denizde kaldığı süre içerisinde çevresine zehir saçıyor. Denizin dibinde tekne motoru bile gördük. Çok büyük ve ağır olduğu için çıkartamadık. Tekne çeken römorkörler bile var. Ancak bunların insan gücüyle çıkartılması mümkün değil, buna profesyonel donanım gerekiyor" dedi. Deniz dibinden çıkartılan katı atıklar limana istiflenerek sergiye çıkartıldı.
Editör: TE Bilişim