Kuzey Kutbu sıcaklık rekoru kırıyor: Doğu Anadolu bile daha soğuk

Kuzey Kutbu 2016 yılının son günlerinde sıcaklık rekorları kırıyor, sıcaklıklar normalden 20 derece daha fazla. Biliminsanları bu sıcaklığın insan eli ile yaratılmış iklim değişikliğinin etkisi olduğunu belirtiyor.

Kuzey Kutbu buzulları bu yaz da en düşük ikinci seviyesine ulaşmıştı. Oxford Üniversitesi Doğal Değişim Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olarak çalışan Dr. Friederike Otto, böyle bir sıcaklık dalgasının çok nadir gözüktüğünü, sadece 1000 yılda bir olabileceğini düşündüklerini söyledi.

Dr. Otto, ellerindeki veriler ve yaptıkları araştımalar ile oluşturdukları modellerde de böyle bir sıcaklık değişiminin insan eli oluşturulmuş iklim değişikliğinin etkileri olmadan gerçekleşmesinin imkansız olduğunu belirtiyor.

Buna karşın geçtiğimiz Çarşamba günü Türkiye’de Doğu Anadolu’nun bazı bölgeleri -40 dereceleri görürken, Kuzey Kutbu’nda sıcaklık -20 derecelerde seyrediyordu. Hatta biliminsanlarının kayıt yaptığı bu dönemde sıcaklıklar sıfırın üstüne bile çıktı.

Dr. Otto, eğer Dünyamız ısınmaya devam ederse, Kuzey Kutbu’ndaki buzulların erimeye devam edeceğini, derin suların ve karanın açığa çıkacağını belirtiyor. Böyle bir durumda ise Kuzey Kutbu’nun sıcaklıklarının daha da artması bekleniyor, çünkü güneş ışınları artık beyaz buz kütleleri ile yansıtılmamış ama su ve toprak kütleleri tarafından emilmiş olacak. Kuzey Kutbu’nda yaşanan bu sıcaklık dalgaları ekosistemi de etkilemekte.

NASA’nın yeryüzündeki kar ve buz çökeltilerinin bütününü inceleyen Kriyosfer Bilimi Laboratuvarları araştırma şefi Dr. Thorsten Markus, sıcaklıkların böyle devam etmesi durumunda ren geyiklerinin yiyecek bulmasının zorlaşacağını belirtiyor. Ren geyikleri ve kutuplarda yaşayan diğer canlılar, özellikle sıcaklık dalgası sonrasında hızla donan sert buzların altında yiyecek ve suya ulaşmakta zorluk çekiyor.

Editör: TE Bilişim