Geçtiğimiz günlerde İzmit Körfezi’nde gerçekleşen yakıt sızıntısının Med Marine Kılavuzluk ve Römorkaj Hizmetleri İnşaat San. Ve Tic. A.Ş. tarafından temizlenmesinden sonra sızıntıdan etkilenen bölge ve yakın çevresindeki canlı popülasyonu normale dönüyor. Körfezdeki balık türlerinde artış görülürken, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, Kocaeli doğu sahilinde kuşlar için ayırdığı sulak alanı da sıcak bölgelere göç eden su kuşları doldurdu. Binlerce kuşun akın ettiği sahil bölgesinde flamingo, suna, yeşilbaş ördek, sakarmeke, turna, boz ördek, elmabaş pakta ördek, kaşıkgaga ördek gibi kuş türleri görülüyor.

12-13 Ocak 2017 tarihlerinde yaşanan ve 5312 Sayılı Kanun' a göre Seviye 2 evsafında olduğu tespit edilen bölgesel deniz kirliliği şu ana kadar ülkemizde tecrübe edilmiş en ciddi deniz kirliliği felaketlerden biri olma potansiyeline sahipti. Ancak, Med Marine Kılavuzluk ve Römorkaj Hizmetleri İnşaat San. Ve Tic. A.Ş. tarafından gösterilen hızlı müdahale ile deniz üzerinde yayılmış petrol türevi atık diğer hassas bölgelere sirayet etmeden engellendi.

260 personel, 10 palamar botu ve 13 römorkör ile sızan petrolü temizleyen Med Marine ilgili kıyıları petrolden arındırdı. Sızıntıdan etkilenen hayvanları koruma altına alan Med Marine yetkilileri bu hayvanları daha sonra Tarım ve Orman Bakanlığının yetkililerine teslim etti. 

Med Marine’in sızıntıya karşı körfezde gerçekleştirdiği ve yerel idari kurumlar tarafından da taltif edilen bu etkin müdahale sayesinde sızıntı daha geniş bölgelere sirayet etmedi. Tehlike altında olan bölgelerden bir tanesi de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, Kocaeli doğu sahilinde kuşlar için ayırdığı sulak alandı. Bu alana bugünlerde binlerce göçmen kuş akın ediyor. Böyle etkin bir temizleme ve sızıntının yayılmasını engelleme çalışması olmasaydı; sızıntıdan etkilenen bölge habitatın farklı bölgelerden göç alınması bir yana, mevcut canlılar dahi yaşamını yitirecek ve hayatta kalabilenler de farklı bölgelere göç etmek zorunda kalacaktı.

Med Marine’in güçlü organizasyonel yapılanması sayesinde hızlı bir şekilde yapılan müdahale sonucunda birçok deniz canlısının kurtulmasının yanında, İzmit Körfezi diğer canlılar için de tekrar uygun bir yaşam alanı olma yolunda ilerliyor. 

Editör: TE Bilişim