İzmirliler flamingoların kur danslarını izlemek için 25 Şubat Pazar günü İzmir’in Gediz Deltasında bir araya geldi.

Flamingolar binlerce yıldır olduğu gibi bu yıl da İzmir Körfezi kıyılarındaki kur danslarına başladı. İlk defa bu yıl düzenlenen bir organizasyon ile yüzlerce İzmirli bu sıra dışı doğa olayına tanıklık etti. Doğa Derneği’nin çağrısı ile 25 Şubat’ta İzmir Karşıyaka’dan yola çıkan 250’yi aşkın İzmirli yürüyerek ve bisikletleriyle Gediz Deltası’nın el değmemiş kıyılarına doğru yola çıktı. Yürüyüş boyunca başta flamingolar olmak üzere binlerce kuş gözlemlendi.

Dünyada bulunan her on flamingodan biri Gediz Deltası’nda yaşıyor. Her yıl düzenli olarak on binlerce flamingonun kışı geçirdiği deltada geçtiğimiz yıl 20 bin çift flamingo kuluçkaya yatmıştı. Bahar aylarındaysa flamingolar beslenme alanlarında benzersiz güzellikteki kur danslarını gerçekleştirerek eşlerini seçiyor ve ardından yuvalarını kuruyor. Yürüyüşte yüzlerce birey flamingonun danslarına başladığı görüldü ve aynı zamanda İzmir Körfez Geçiş Otobanı’nın köprüsünün geçmesi planlanan bölgede, flamingoların yaşam alanları ziyaret edildi.

Gediz Deltası ivedi olarak UNESCO listesine alınmalı

Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Genel Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç şunları söyledi: “Gediz Deltası, 158 yıldır bilimsel olarak araştırılıyor ve 1998 yılından bu yana Ramsar Sözleşmesi kapsamında Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alan statüsüne sahip. Aynı zamanda doğal sit alanı olarak korunan İzmir’in Gediz Deltası, dört UNESCO Dünya Doğa Mirası kriterinin hepsini ayrı ayrı sağlıyor. Bugün, flamingoların nesillerini sürdürmek için gerçekleştirdiği bu dansa İzmirliler ilk defa tanık oldu. Binlerce flamingonun İzmir’in içinde yaşadığı, fakat bu canlıların körfez otobanı nedeniyle büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğu bir kere daha gözlemlendi. İzmir’in Gediz Deltası hak ettiği dünya mirası unvanını almak şöyle dursun İzmir Körfez Otobanı gibi yıkım projeleri ile karşı karşıya geliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlardan talebimiz Gediz Deltası’nın ivedi olarak UNESCO listesine alınması ve Körfez Geçiş Otobanı Projesi’nin iptal edilmesi. Böylesine değerli bir doğal alan, hiçbir zarar gelmeden yaşatılmalı, geleceğe bir UNESCO Dünya Doğa Mirası olarak taşınmalı ve flamingoların İzmir’deki dansları hiç bitmemeli” dedi.

Gediz deltası

Geçtiğimiz aylarda Doğa Derneği, EGEÇEP, TMMOB ve 85 kişi İzmir Körfezi’ne yapılması planlanan otoban bağlantılı köprü projesine dava açarak çevresel etki değerlendirme raporu “olumlu” kararının iptalini istemişti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Körfez Geçiş Otobanı ile ilgili yaptığı açıklamada: “Bilim insanları 2030 öngörüsünde körfez geçişini fizibilite bakımından uygun bulmuyorsa biz onu birilerinin gönlü olsun diye ulaşım master planına koyamayız. Bilim derse ki koy, koyar ve savunuruz. Ama bilim koyma derse, biz orada aklı ve bilimi savunuruz.” ifadelerini kullanmıştı.

Gediz Deltası, İzmir gibi nüfusu dört milyonu aşan bir metropolün içinde yer alan yeryüzünün tek sulak alanı ve UNESCO’nun dört Dünya Doğa Mirası kriterinin tümünü sağlıyor. Delta, aynı zamanda dünya ölçeğinde bir Önemli Doğa Alanı ve Önemli Kuş Alanı; nesli küresel ölçekte tehlike altında olan tepeli pelikan, Akdeniz foku ve Caretta caretta deniz kaplumbağasının birlikte yaşadığı tek alan. Flamingoların dünya nüfusunun yüzde onu da bu alanda yaşıyor. Delta tüm Ege Denizi’ndeki en önemli balık yavrulama ve beslenme alanlarından biri. Türkiye’deki tuz üretiminin yaklaşık üçte biri de burada gerçekleşmekte. İzmir’in Gediz Deltası, ulusal ve uluslararası yasalarla korunmasına karşın Körfez Geçiş Otobanı Projesi nedeniyle yeryüzünün en çok tehlike altındaki 422 kuş alanı arasında yer alıyor.

İzmir Gediz Deltası UNESCO Dünya Doğa MirasıAdayıRaporu’na buradan ulaşabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim