İstanbul Boğazı, dünyanın en tehlikeli su kanallarından biri olarak biliniyor. Yılda binlerce gemi ve tanker Boğaz'dan geçiş yapıyor. Üzerine bir de İstanbul'un iki yakasındaki yolcu taşımacılığı dahil edilince tehlike büyüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), hem deniz trafiğini düzenlemek hem de gemilerin yol açtığı kirliliği denetlemek amacıyla Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) kontrol merkezi kuruyor. İBB Deniz Hizmetleri Müdürlüğü içinde kurulacak kontrol merkezi, tıpkı kara trafiğinde denetim yapan trafik kontrol merkezi gibi çalışacak.

DENİZ TRAFİĞİ 24 SAAT BOYUNCA TAKİP EDİLECEK

Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı'nda kirliliğe neden olan her türlü gemi ve deniz araçlarının denetimini, kontrolünü ve bunlarla ilgili gerekli yasal işlemleri yapmak İBB'nin sorumluluğunda bulunuyor.

İBB'nin sorumluluğu altında kalan sahil ve kıyı bantlarında bulunan tekneler ve geçiş yapan gemiler geçiş hattına kurulan yüksek çözünürlüklü ve gece görüş sistemine sahip kameralarla 24 saat boyunca takip edilecek. Deniz trafiğine uygun davranmayan veya denizi kirlettiği kamera görüntülerinden tespit edilen deniz taşıtlarına ceza tutanakları düzenlenecek. Ceza tutanakları, kaydedilen görüntülerle birlikte ilgili deniz taşıtının sahibinin adresine gönderilecek.

MERKEZ, DENİZ KAZALARININ ÖNLENMESİNDE DESTEK VERECEK

Kurulacak deniz trafiği kontrol merkezi, kazaların önlenmesi için gemi trafiğini ve deniz kazalarında oluşabilecek kirliliğe müdahale edecek ekipleri de yönlendirecek.

DERELERİ KİRLETENLERE CEZA YAZILACAK

Deniz kontrol merkezi, İstanbul genelinde denizlere dökülen derelerde de kirliliği önlemek için denetimler yapacak.

Beyoğlu'ndaki İBB Deniz Hizmetleri içinde kurulacak kontrol merkezi, bu yıl içinde hizmete alınacak.

Editör: TE Bilişim