Gediz Deltası’nda flamingolar kazandı

Avrupa’nın en büyük flamingo popülasyonunu barındıran Gediz Deltası’na planlanan İzmir Körfez Geçiş Projesi’ne yürütmeyi durdurma kararı verildi.

İzmir ve Manisa arasındaki Gediz Deltası her zaman flamingoların yuvasıydı. Deltadaki yuvalara her yıl yaklaşık 40 bin flamingo üremek için gelirken; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yapılması planlanan İzmir Körfez Geçiş Projesi’nin çevresel etki değerlendirme raporunu Mart 2017’de onaylamıştı. Yol projesinin doğal hayatı yok edeceğini iddia eden Doğa Derneği, EGEÇEP, TMMOB ve 85 İzmirli, projenin iptali için İzmir İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı.

40 bin hektarlık alanda yok oluş yaşanacağını iddia eden doğaseverler, dünyadaki her 10 flamingodan birinin yaşadığı Gediz Deltası’nın korunmasını istemişti. İzmir İdare Mahkemesi’nin belirlediği 11 akademisyenden oluşan bilirkişi heyeti; İzmir Körfez Otobanı’nın inşa edilmesiyle Gediz Deltası’nın büyük tehdit altına gireceğini, kuşların ve körfezdeki doğal yaşamın zarar göreceğini belirten rapor hazırlamıştı. Mahkeme rapor üzerine İzmir Körfez Geçiş Projesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Kararda,“İnşaat nedeniyle canlı hayatının olumsuz etkileneceği, projenin koruma alanları ve Gediz Deltası sulak alanı üzerinde oluşturabileceği olumsuz etkilerin yeterince incelenmediği, İzmir Körfezi Geçişi Projesinin il ya da bölge düzeyinde bir planın stratejisi olarak üretilmemiş olması nedeniyle planlama ilke ve esaslarına uygun olmadığı” bildirildi.

‘Kuşlar kurtuldu’

Doğa Derneği Genel Koordinatörü Dicle Kılıç, yürütmenin durdurulmasının flamingoları kurtardığını belirtti.

Gökhan Karakaş / Milliyet

Editör: TE Bilişim