İzmir'in Foça ilçesinde Harrier isimli kuru yük gemisinden sızan akaryakıt sonucu meydana gelen deniz kirliliğine ilişkin olay yerinde bilirkişi incelemesi yapıldı.

Foça Asliye Hukuk Mahkemesi hakimi tarafından Gencelli bölgesinde yapılan incelemeye uzmanlardan oluşan bilirkişi heyeti katıldı. Heyet, test amacıyla denizden ve kıyıdan numune aldı, olay yerinden fotoğraf çekti.

Bilirkişi heyetinin hazırlayacağı rapor daha sonra mahkemeye sunulacak.

Gencelli Mahallesi sahilinde 31 Ağustos'ta akaryakıt sızıntısı kaynaklı kirlilik görülmüş, 2,5 kilometrelik sahil şeridinde etkili olan kirliliğin fuel-oilden kaynaklandığı tespit edilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kirliliğe Palau bayraklı Harrier isimli kuru yük gemisinin neden olduğunun tespit edildiği ve firmasına ise 1 milyon 644 bin 742 lira idari para cezası kesildiği bilgisini paylaşmıştı. Kesilen cezaya ilaveten kirliliği temizleme çalışmaları için harcanan 10 milyon liranın da gemi sahiplerine ödetileceği bildirilmişti.

Bu arada, Foça Cumhuriyet Başsavcılığınca ifadeye davet edilen geminin Hintli kaptanı ile 18 gemi mürettebatının yurt dışına çıktıkları tespit edilmişti. Foça halkı ve çevreciler adına Mustafa Feyzi Hepşenkal avukatları aracılığı ile delil ve zarar tespit davası açmıştı.

Editör: TE Bilişim