Bursalı çevreciler, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ne (DOSAB) kurulmak istenen kömürlü termik santral projesine karşı açtıkları davayı kazanmalarını halay çekerek kutladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Buhar ve Enerji Üretim Tesisi projesiyle ilgili ÇED raporunun olumlu yönde vermesinin ardından ’DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu’ üyeleri, ÇED kararının yürütmesinin durdurulması için Bursa 2. İdari Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, ÇED raporunda santralin ve kömür sevkiyatının çevreye, şehrin havasına ve yer altı sularına vereceği zararın net olarak belirtilmediği kanaatine vararak, raporun iptaline karar verdi.
Termik santral projesine karşı açtıklarını davayı kazanan çevreciler hukuk zaferlerini kutladı. DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu üyeleri, Heykel’de mahkeme kararını sevinç gösterileriyle kutladı. Davul zurna eşliğinde halaylar çeken platform üyeleri, şehir içinde kalan bir bölgeye kurulmak istenen termik santrale karşı açtıkları davayı kazandıklarını, adaletin en doğru kararı verdiğini söyledi.
ÇED raporunun iptal edilmesini değerlendiren Avukat Eralp Atabeg, “Son derece sevinçliyiz. İki yıl önce başlayan, hatta daha da geriye giden mücadelenin sonucunu yaşıyoruz. Elde edilen bu netice tamamen zaferdir. DOSAB tarafından hazırlanan ÇED raporu, bilirkişi raporu yerden yere vurulmuştur. Tamamen hatalı, eksik ve yanlış olduğu bütün rapor hazırlayıcılarına söylenmiştir. Bu şehrin kirli havasını daha da kirletmek için mücadele ediyorlardı. Hukuktan başka yolumuz yoktu. Uzun süren bir dava süreci oldu. Bu ülke ve insanlar için en hatalı davranan zaten DOSAB yönetimiydi. Bizim söylediklerimiz mahkemece kabul edildi” dedi.
Kaynak: iha