50 ton ham petrolün kıyıya aktığı Çeşme’de hukuk savaşı başladı

Çeşme'de de meydana gelen gemi kazası ile 50 ton ham petrolün denize ve kıyılara yayılmasının ardından ilk yargı süreci başladı. İlçenin Ilıca mevkiinde evi bulunan İzmirli çevreci işadamı Mehmet Refik Soyer'in vekalet verdiği çevre avukatları Senih Özay ile Murat Fatih Ülkü'nün açtığı tespit davası Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesi'nce kabul edildi.

BİLİRKİŞİ HEYETİ KOLLARI SIVADI

Bu kapsamda, mahkeme bilirkişi tayin etti. Bilirkişi heyeti, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Sunlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden deniz kimyası uzmanı Prof. Dr. Enver Küçükgül ve aynı üniversitenin Denizcilik Fakültesi Gemi Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Bora Kayacan’dan oluştu. Heyet olay bölgesine giderek çalışmalarına başladı.

UZMANLAR KAPSAMLI ARAŞTIRMA YAPIYOR

Bilirkişiler,ilk etapta kirliliğin yerinde saptanması için petrolden etkilenen kıyılarda incelemeler yaptı. Balıkçılar ve yörede yaşayan insanlarla görüştü. Heyeti taşıyan Sahil Güvenlik botu, olumsuz hava şartları nedeni ile geri dönmek zorunda kalınca, kazaya uğrayan Lady Tuna gemisine çıkılamadı. Heyet gemiye bir sonraki aşamada gidecek. Diğer yandan, üniversiteden temin edilecek sualtı araştırma ekibi ile deniz dibi canlılarının ve su tabanında faunanın nasıl etkilendiği ölçümler yapılarak incelenecek. Numuneler alınacak, laboratuarlarda analizler yapılacak. Denize ne kadar petrol yayıldığı, fuel-oil maddesinin çıplak gözle görülemeyen varlığı, gemide kimyasal madde olup olmadığı da araştırma kapsamında olacak. Bu arada, bilirkişilerin talebi üzerine, mahkeme, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Liman Bölge Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İzmir Valiliği, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili kurumlara yazı yazarak, sorular iletti. Merakla beklenen bilirkişi raporu, Çeşme’deki çevre felaketine ilişkin bilinmeyen gerçekleri gün ışığına çıkaracak.

BU DAHA BAŞLANGIÇ

Avukatlar Senih Özay ve Murat Fatih Ülkü, tespit talebinin aynı zamanda bir çevre davasını başlangıcı olduğunu belirterek, tespitin hemen ardından kirliliğin sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunup tazminat davası da açacaklarını açıkladı. Avukatlar ayrıca Cumhurbaşkanı Devlet Denetleme Kurulu'nun olayı araştırması için de başvuru yapacaklarını söyledi. Özay ve Ülkü, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çeşme Belediyesi’nin de yargıya başvurarak hukuki süreç başlatmasını beklediklerini söyledi. Ayrıca Çeşme’de yaşayan veya tatile giden tüm yurttaşların sigorta şirketinden tazminat talep etme hakkı olduğunu belirten avukatlar bunun için dilekçe yazılmasının yeterli olduğunu ifade etti.

SÖZCÜ

Editör: TE Bilişim