Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, Sinop’un tabiat turizmi açısından çok zengin ve çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, Sinop’ta devam eden çevre yatırımlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Sinop’ta Akliman ve Hamsilos mevkisinde başlayan yeni çalışmalarla ve hizmetlerde ilgili bilgi veren Hasan Başyiğit, Sinopluları çok güzel hizmetlerin beklediğini vurguladı. Başyiğit, “Sinop ilimiz tabiat turizmi açısından hakikaten çok zengin ve çok büyük potansiyele sahip. Bizim de Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürlüğü ve bakanlık olarak bu tabiat turizminin gelişmesi adına destek vermek için tabiat turizmi master planlarını yaptık. Uygulama eylem planlarını nitekim 2019 yılına kadar neler yapacağımız konusunda planlarımızı oluşturduk. Sinop’ta korunan alanlarımız hakikaten Türkiye’de çok önemli ve çok da ziyaretçi çeken eşsiz güzellikte olan yerler. Bunlardan en öncelikli olan ve en çok ziyaretçi çeken yer, Erfelek Tatlıca Şelaleleri Tabiat Parkımız. 2016 yılı itibariyle buraya ziyaretçi sayısı 152 bin sayısına ulaşmış durumda. Bunun yanında yine Hamsilos Tabiat Parkımız var. Burası da çok ziyaretçi turist çekmekte. Buralarda ilgili proje çalışmalarımız var. Proje çalışmalarımızı 2016 itibariyle bitirdik. Tatlıca Şelaleleri’nin işletilmesi ile alakalı 2016 yılının Mayıs ayında ihalesi yapıldı. İşletmesini bir firma aldı” dedi.

Akliman ve Hamsilos’taki çalışmalar

Açıklamalarının devamında Hamilos’a ve Akliman’a yapılacak olan hizmetlerden bahseden Başyiğit, “Hamsilos Tabiat Parkımız eşi benzeri olmayan güzellikte çok önemli bir fiyort yapısına sahip bir yer. Buranın ziyaretçi sayısı çok fazla, daha da fazla olabilir. Buranın tabii ihtiyaçları da var. Yapılması gereken, oraya gelen insanların ihtiyaçlarını karşılamak için bazı eksikler vardı. Bu uygulama ve peyzaj uygulama planını projesini geçen yıl itibariyle onaylattık ve bu uygulamayla ilgili de mevcut ödeneklerimizle ihale işlemlerinin gerçekleştirdik. İşe 2016 yılı itibari başlandı. İhale bedeli 1 milyon 500 bin lira. Yıllara sari yaptık, 2016 ve 2017 yılı içerisinde 365 günlük süre vermiştik. Bu yıl içerisinde çalışmalar tamamlanacak. Şu anda merkezi Akliman’da statülü alan ismi tescil alan ismi Hamsilos Tabiat Parkı buraya 1 milyon 500 bin liralık ödenek işe başladık, bu devam ediyor. Şimdi Hamsilos Tabiat Parkı bu işlerden sonra hizmete girdikten hakikatten çok önemli bir yer. Planlanan çalışmaları tamamladıktan sonra buranın işletilmesini ilk önce idaremiz yapacak. Daha sonraki süreçte yine ihale kapsamında işletmeciliğini başka birisine devredeceğiz. Tabiat turizmi adına Sinop’a çok önemli bir katkı verecektir diye düşünüyoruz. Ayrıca tabii bizim daha önce bunun dışında teklif ettiğimiz korunan alanlar var. Sinop Gerze’de Sorgun Şelaleleri Tabiat Anıtı olarak teklif edilen bir alanımız var. Burası da güzel bir yer. Türkiye’de Çatak Kanyonu tabiatımızın da hazırlıkları bitti. Birkaç gün içerisinde ya da bugünlerde onaylanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Eğitime destek

Eğitime de destek vermeyi hedeflediklerini belirten Hasan Başyiğit şunları söyledi: “Doğa Koruma ve Eğitim Merkezi yapmayı planlıyoruz. Onaylanmasını beklediğimiz tabii bir de Sarıkum’da tabiatı koruma alanımız var. Burası da hakikaten çok güzel. Sinop için çok önemli bir nokta. Kuşların geçiş noktasında olan bir yer. Burayla alakalı da çalışmalarımız var. Özellikle okullardaki öğrencilerimizi alıp burada görsel materyallerle destekleyerek doğa ile ilgili yaban hayatı hayvanlar, bitkilerle ilgili eğitimler vereceğiz.”

Kaynak: iha