Atık binlerce balığı telef etti

Türkiye’nin ilk kuş cenneti Manyas Gölü’nden doğduktan sonra Marmara Denizi’ne yönelen 35 kilometre uzunluğundaki Karadere, her yıl bayram dönemlerinde uğradığı çevre katliamına yine uğradı.

Dereye arefe gününde bırakılan atık sonrası, sudaki yayın, turna, sazan ve kızılkanat balıkları öldü. Katliamı arefe günü dere kenarına giden karacabey’e bağlı İsmetpaşa köyü sakinleri görüntüledi.

Köy sakinleri derenin kenarındaki bir maya fabrikasının makinelerini temizlerken kullandığı suları filtre etmeden bıraktığı için bu sorunun her yıl tekrarlandığı iddiasında.

Tatillerde yapıyorlar

Bölge sakinlerinden Sebahattin Yağız, “Yıllar önce otlayan hayvanımız da bu dereyi kullanırdı, oynarken terleyen çocuklarımız da biz de suyunu kana kana içerdik. Tarladaki ürünlerimiz bu dere ile hayat bulurdu. bugün ise bırakın su içmeyi balık yaşatamıyoruz. Buna sebep olan işletme yıllardır arıtmasını kullanmıyor. Biz yıllardır mücadele veriyoruz ama nafile. İşletme küçük. Para cezasını göze alıyor ve arıtma maliyetiyle hiç uğraşmıyor. Bayram tatillerini özellikle fırsat biliyorlar. Atıkları hep böyle daha az fark edileceği bir zamanda salıyorlar. Bu şekilde yaptıkları ayıbı örtmeye çalışıyorlar” dedi.

Yarım metre balçık

Köylülerden Cavit Buran ise tarlalarını bu dere ile suladıklarını belirterek, “Canlı olmayan su, ürünlere hayat verebilir mi? Çocukken dereden elle balık yakalardık. Deremiz artık pislikten kokmaya da başladı. Dere kenarında önceden kumullarımız vardı. Yerini bu madde aldı. Artık yarım metre siyah balçık var. Sulamaya en çok ihtiyaç duyduğumuz dönemde çevre katliamı yaşıyoruz” dedi.

‘Tüm canlılar etkileniyor’

Doğa ve kuş gözlemcisi Alper Tüydeş ise, “Yaşanan faciadan etkilenen tek canlı balıklar değil. Bölgede balıkçıl kuşlarının üreme kolonileri var. Kuşların besin kaynağı olan balıklar ölüyor ve kuşların yuvadaki yavruları da riskte. Özellikle sayıları giderek azalan ve koruma altında olan su samurları da ölebilir. Kıyıya vuran ölü balıklar içerisinde en çok yayın, turna ve yerli sazanlar göze çarpıyor” değerlendirmesini yaptı.

Gökhan Karakaş / Milliyet

Editör: TE Bilişim