OKYANUSLARDAKİ ÇÖPLERİN KAPLADIĞI TOPLAM ALAN TÜRKİYE’NİN YÜZÖLÇÜMÜNDEN DAHA BÜYÜK

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA, “Dünya Okyanuslar Günü”nde sürdürülebilir kalkınma için okyanusları, denizleri ve deniz kaynaklarını kirlilikten korumak ve sürdürülebilir kullanma doğrultusunda toplumsal bilincin artmasını, ekosistemin dinamik ve bütünsel içerikleriyle korunmasını ve destekleyici projeleri ilkesi olarak görüyor.

Okyanuslar yaşam alanlarıdır, ekosistemin sağlık kaynağıdır, canlıların besinlerini barındırır ve iklim dengeleyicidir. Gezegenimizin yüzeyinin yaklaşık %70'ini kaplayan okyanusların ancak %10’u keşfedildi. Mavi gezegenimizin ayrılmaz bir parçası olan okyanuslar, bilinen 230 bin ve keşfedilmemiş 2 milyona yakın tür barındırmasından dolayı dünya üzerindeki en büyük yaşam alanı olarak kabul ediliyor. Dünyanın yüzleştiği en büyük küresel sorun olan çevre kirliliği, okyanuslarda biyoçeşitliliğin azalmasına, sıcaklık artışına ve kimyasal değişimlere neden oluyor. Bu etkiler son yıllarda ekosistemimiz için hayati önemi olan okyanus sağlığı üzerinde yoğun bir baskı unsuru oluşturuyor. Plastik kirliliği de bu baskıların en güçlülerinden bir tanesi. Çünkü her yıl okyanuslara 8 milyon tondan fazla plastik atılıyor ve deniz ve okyanuslardaki çöplerin %73’ünden fazlasını plastikler oluşturuyor. Bilimsel çalışmalar, plastiklerin deniz ortamında ortalama 450 yıl kalabileceğini ortaya koyuyor ve bu süre de plastik problemini daha ciddi boyutlara taşıyor. Hemen önlem alınmaz ve harekete geçilmezse 2050 yılında denizlerde balıktan çok plastik olacağı öngörülüyor. Atılan plastikler, sucul ekosistemdeki biyoçeşitliliği de tehdit ederek her yıl 1 milyondan fazla deniz kuşunun, 100 bin memeli ve deniz kaplumbağasının ölümüne sebep oluyor. Deniz ortamında plastikler daha küçük parçalara ayrılarak ihtiyacımız olan oksijeni üreten planktonlardan balinalara tüm besin zincirine girerek deniz ekosisteminin sağlığını olumsuz etkiliyor.

Okyanuslardaki plastik kirliğini önlemek için teşvik edici ve katılımcı çözümler üretmek hepimizin sorumluluğunda. Deniz canlılarına yeniden sağlıklı bir ortam kazandırabilecek son nesil olarak, iş dünyası, hükümetler, vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliklerini önemsiyor ve anlamlı eylemlere çevrilmesi için sorumluluk alıyoruz.

Daha mavi deniz ve okyanuslara kavuşmak için harekete geçmek adına

“Önce tek kullanımlık plastiğe DUR de” diyoruz.

Editör: TE Bilişim