Rahmi Koç Müzecilik Ve Kültür Vakfı Rahmi Koç Müzesi Genel Müdürü Ertuğrul Duru Denizcilik Bankası T.A.O Unutulmayan Genel Müdürü CELALETTİN EROL’u 16 Haziran 2012 tarihinde Müzeye davet etmiştir. Celalettin Erol’u müze girişinde Genel Müdür Ertuğrul Duru

Rahmi Koç Müzecilik Ve Kültür Vakfı Rahmi Koç Müzesi Genel Müdürü Ertuğrul Duru Denizcilik Bankası T.A.O Unutulmayan Genel Müdürü CELALETTİN EROL’u 16 Haziran 2012 tarihinde Müzeye davet etmiştir.

Celalettin Erol’u müze girişinde Genel Müdür Ertuğrul Duru ve Fenerbahçe gemisi kaptanı Tuncer Şensoy karşılamıştır. Müzede sergilenen ve Celalettin Erol tarafından Teknik Şartnamesini hazırlanan ve Kontrol Mühendisliği yaptığı FENERBAHÇE gemisini gezdirmişlerdir.

Celalettin Erol gemiyi makine dairesi dahil her tarafını gezerek anılarını tazelemiş ve gemi ile ilgili bilgiler vermiştir. Bu gezide Celalettin Erol’u heyecanlandıran olay ise kontrol mühendisliğini yaptığı Motorlu Tahlisiye Botu görmek olmuştur.

Bu geziden çok mutluluk duyan Celalettin Erol gemini onur defterine duygularını aktarmıştır. Gördüğü yakın ilgiden dolayı çok mutlu olan Celalettin Erol başta bu müzenin açılması ve yaşaması için maddi ve manevi katkılarını esirgemeyen Rahmi Koç’a Müze Genel Müdürü Ertuğrul Duru’ya ve gemi kaptanı Tuncer Şensoy’a teşekkür ederek müzeden ayrılmıştır.

Bu gezi Koç Müzesi tarafından fotoğrafları çekildiği gibi gelişinden gidişine kadar her anı video kamere görüntü alınmıştır.

Celalettin EROL kimdir.

Celalettin Erol 6 Temmuz 1920 tarihinde Ankara’da doğdu. Babası 1.Dünya Harbi (Çanakkale Cephesi) ve İstiklal Harbi Gazisi Manastırlı Hamdi Bey annesi ise Nefise Hanımdır.

Ortaokul 3. Sınıfta iken ailesinin İstanbul’a yerleşmesi nedeniyle tahsil hayatına Kabataş Lisesinde devam eder.1938 yılında liseyi birincilikle bitirdi. Denizbank’ın yurt dışında gemi mühendisleri yetiştirmek üzere açtığı müsabaka imtihanına girdi.

Ve kazandı. Bir yıl Haliç Tersanesinde staj yaptıktan sonra Almanya Hamburg’a gönderildi.1 Eylül 1939 yılında II. Dünya savaşının başlaması nedeniyle İstanbul’a geri döndü yine haliç Tersanesinde yatılı olarak staja alındı. 1940 yılında öğrenimine devam etmek üzere İngiltere’ye gönderildi.  

İngiltere’de İngilizcesini geliştirmek için Exeter’deki bir lisan okuluna kaydolarak bir yıl lisan eğitimi gördü.

Lisan okulunu başarı ile bitirdikten sonra Glasgow Üniversitesi Gemi İnşa Mühendisliği Bölümü’ne müracaat eder ve kabul edilir.

Glasgow Üniversitesi’nde çok başarılı bir talebelik dönemi geçiren Celalettin Erol, bu üniversiteyi “Yüksek Onur” derecesi ile bitirir ve Türk talebelerinin gurur kaynağı olur.

Üniversite eğitiminden sonra yüksek lisans derecesi için üç yıl fiilen tersanede çalışır ve Gemi İnşa Yüksek Mühendisi olur. İngiltere’deki eğitimini tamamlayan Celalettin Erol 1947 yılında Türkiye’ye döner ve İstinye Tersanesi Atölye Mühendisliği’ne tayin edilir.

Bir süre çalıştıktan sonra askerlik görevini yapar ve tekrar tersanelere döner.

1950 yılında Marshall Yardımı çerçevesinde yurt dışında yaptırılacak olan gemilerin şartnamelerini hazırlayan komisyonda görev alır.

İhaleler sonuçlanmasından sonra Glasgow’da inşa edilen Fenerbahçe ve Dolmabahçe gemilerinin kontrol mühendisi olarak görev alır. Bu gemilerin denize inmelerine müteakip Hollanda’da inşa edilen Beylerbeyi, Yeniköy, İstinye, Beşiktaş, Emirgan Ayvalık ve Gemlik gemileri ile İstanbul Liman için inşa ettirilen 45,46.47.48. ve 50’lu Cer motorları inşalarında kontrol mühendisi olarak görev almıştır.

1953 yılında Haliç Tersanesi Müdürlüğü’ne tayin edilen Nedret Utkan’ın yanı sıra Celalettin Erol da Haliç Tersanesi Planlama Müdürlüğü’ne getirilir. Bu görevi sırasında Türkiye’nin ilk inşa ettiği gemi kabul edilen Kartal ve Kabataş gemilerinin inşa eder.

İki yıl kadar süren bu görevden sonra Celalettin Erol, D.B Deniz Nakliyatı adına Japonya’ya sipariş edilen gemilerin kontrol heyetine dahil edilip Japonya’ya gönderilir. Japonya’dan dönüşünde Nedret Utkan’ın yerine 1956 yılında Haliç Tersanesi Müdürlüğü’ne getirilir.

Bu görevi sırasında İstanbul’un ihtiyacı olan Araba Vapurlarının inşası ile Şehirhatları İşletmesi ile Liman İşletmelerinin ihtiyacı olan deniz vasıtalarının inşası yapılır. 1959 yılı sonunda, D.B Deniz Nakliyatı adına yine Japonya’ya sipariş edilen gemilerin kontrolü için bu defa heyet başkanı olarak Japonya’ya tekrar gönderilir.

1962 yılında Japonya dönüşünde Denizyolları İşletme Müdürlüğü’ne, 1963 yılında Denizcilik Bankası Genel Müdür Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği’ne ve nihayet 1969 yılında da Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanlığı’na tayin edilir ve böylece kariyerinin en üst basamağına ulaşmış olur.

( Celalettin Erol Nedret Utkan’dan sonra memur olarak girdiği kuruma her basamağını birer birer çıkarak Genel Müdür olan 2. Kişidir.)

1974 yılında CHP-MSP hükümetinin işbaşına gelmesi üzerine kendi isteği ile emekliye ayrılır ve 1938 yılı Temmuz’unda gazetede gördüğü bir ilanla ayak bastığı Denizcilik Bankası’na ve tersanelere 36 yıl sonra veda ederek ayrılır. Ayrıldıktan sonra görev aldığı Alarko Holding’te Üzeyir Garih’le birlikte bu kurumunda gelişmesinde büyük katkıları olmuştur.