Amerikan Ordusu'nun Kendi Kendine Giden Robot Gemisi 'Sea Hunter' Demir Aldı!

 Birleşik Devletletler Ordusu'nun yeni otonom gemisi Sea Hunter ilk kez suya indi. Kendi kendine ilerleyebilen bu geminin ilginç özelliklerine birlikte göz atalım...

Sürücüsüz otomobil, insansız hava araçları, drone’lar derken otonom savaş gemileri de suya inmeye başladı. DARPA (Defansif İleri Araştırma Projeleri Ajansı) tarafından üretilen “Sea Hunter” (Deniz Avcısı) adlı yeni araç, Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne katılması planlanan, kendi kendine yol alma özelliğine sahip ilk savaş gemisi oldu.

İnsan Müdahalesi Olmadan Nasıl İleriliyor?

40 metre uzunluğundaki silahsız prototip, herhangi bir mürettabatın müdahalesine ya da uzaktan kontrole ihtiyaç duymadan ilerleyebiliyor. Yeni gemi, okyanus üzerinde 2 - 3 aylık müdahalesiz yolculuk gerçekleştirebiliyor. İnsan müdahalesi olmadan ilerlemesini radar kullanarak sağlayan Sea Hunter’da AIS olarak adlandırılan uluslararası gemi izleme programından yararlanılıyor. AIS verileri geminin yön tayinini ve diğer deniz araçlarıyla çarpışmadan ilerlemesine yardımcı oluyor.

Sea Hunter Ne Zaman Kullanıma Sunulacak?

Yeni geminin Birleşik Devletler donanmasında etkin bir şekilde kullanılmaya başlanmasına ise henüz zaman var. Deniz üzerindeki ilk deneme ile büyük bir adım atılan otonom savaş gemisi projesinde önümüzdeki 2 yıl boyunca insansız sürüş özellikleri test edilecek. Bu aşamdan sonra proje Amerikan Donanması’nın Japonya’da bulunan 70. filosunda devam edecek.
 
Editör: TE Bilişim