Rolls-Royce otonom gemiler için Intel ile işbirliği yapıyor

Intel ile Rolls-Royce, kaptansız gemi yapmak için ortaklık kararı aldıklarını duyurdu. İki şirket, 2025 yılına kadar ilk otonom kargo gemisini geliştirmeyi planladıklarını açıkladılar.

Marka, otomobil üreticisi olarak tanınsa da denizcilik alanında da gemi motorlarıyla büyük bir pazar payına sahip olan Rolls-Royce şimdi Intel ile işbirliği yaparak otonom gemi çalışmalarında yeni bir evreye geçiyor.

Otonom gemi

Intel’in elindeki otonom sürüş teknolojilerini kullanarak kargo gemileri tasarlayacağını duyuran marka böylece hiç bir mürettebatı olmadan dev kargoları kıtalar arasında taşıyacak gemiler üretmeye başlayacak. İstatistiklere göre, açık denizlerde kaybolan, batan 1000 geminin %70’inin insan hatası nedeniyle kaza geçirdiği dikkate alınınca, Rolls-Royce’un insansız akıllı gemileriyle deniz taşımacılığının daha güvenli olması bekleniyor.

“GEMİ TİCARETİNİ GÜVENLİ HALE GETİRECEĞİZ”

“Böylesine sistemleri geliştirmek tamamen devasa verileri işleme, iletme ve depolamayla alakalı olduğundan Intel bir adım öne çıktı” diyen Intel Başkan Yardımcısı Lisa Spelman, “Rolls-Royce, gemicilik sektörünün önde gelen geliştirme şirketlerinden bir tanesi ve birlikte kuracağımız kuruluşla dünya çapındaki gemi ticaretini güvenli hale getireceğiz” açıklamasını yaptı.

Rolls-Royce ise dünyadaki malzeme taşımacılığının yüzde 90’lık kısmının gemiler aracılığıyla yapıldığını, gemileri otonom ya da uzaktan kontrol edilebilir hale getirerek taşımacılığı daha güvenli ve hızlı hale getirebileceklerini dile getirdi.

Böylesine bir operasyon için ise devasa verilerin aktarımının kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı.

Bir dizi yüksek çözünürlüklü kamera, pozisyonlama sensörü ve buna benzer algılayıcılar yoluyla gemileri otonom hale getirmeye çalışacaklarını aktaran Rolls-Royce ve Intel, Rolls-Royce’un hali hazırda Intel tarafından geliştirilen 3D NAND SSD’ler ile veri depolaması yaptığını, yapılacak geliştirmelerle teknolojinin geliştirilerek, amaca ulaşılabileceğini söylediler.

Editör: TE Bilişim