Türkiye’nin milli savunma stratejisi anlayışı içinde İÇDAŞ tersanesinde uçak gemisi inşaası için hazırlıklar yapılıyor. 370 metre boyunda ve 70 metre genişliğinde kuru havuzun inşaasına başlandı.

İÇDAŞ A.Ş. denizcilik sektöründeki atılımlarına devam ediyor. 2011 yılında yine İÇDAŞ limanında hizmet vermesi için inşaa edilen İÇDAŞ-19 römorkörünün eşi olan İÇDAŞ-39 isimli römorkör genç ve dinamik yapının bir nişanı olarak ve milli mücadelenin ilk adımına şahit olan Bandırma Vapuru anısına denize indirildi.

İÇDAŞ’ın demir çelik ve enerji santrallerine hizmet eden limanda görev yapacak olan römorkör, 27.40 metre uzunluğunda, 12.20 metre genişliğinde. 65 BP (bollard pull) çekme kapasitesinde olan İÇDAŞ-39 römorkörü, yük boşaltmaya veya almaya gelen gemilerin limana yanaşması hususunda pilotaj hizmeti verecek.

İÇDAŞ’ın Değirmencik entegre üretim tesislerindeki tersanesinde kimyasal tankerden genel kargo gemisine, pilot bottan römoköre geniş bir yelpezede gemi inşaası gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin milli projesi olan Türk Yıldızı’na ilk kosteri İÇDAŞ tersanesinde inşaa edilmişti. Tamamen Türk mühendislerin projesiyle ekonomik açıdan üst rekabet seviyesinde inşaa edilen Türk Yıldızı kosterleri İÇDAŞ’ın kendi yüklerini taşımak için hizmete aldı. Genel kargo taşımacılık amaçlı 5000 DWT Türk Yıldızı kosteri ticari seferlerini başarıyla sürdürüyor. 83.12 metre uzunluğunda, 15.80 metre genişliğinde ve 2930 gros tonluk Türk Yıldızı-1 kosterinden sonra 3 koster daha suya indirildi. Türk Yıldızı-1, Türk Yıldızı-2, Türk Yıldızı- 3 Türk Yıldızı-4 kosterleri Türk koster filosunun gençleşmesine de ön ayak oldu.   

Yüksek taşıma kapasiteli Türk Hilali geliyor

İÇDAŞ’ın Türk Yıldızı kosterlerinden sonra daha yüksek taşıma kapasiteli kosterlerin inşaasının yapılacağı Türk Hilali projesi de hızla tamamlanıyor. Türk Yıldızı kosterlerinin 5 bin DWT kapasitesini üçe katlayan ve 15 bin DWT taşıma kapasitesi olan Türk Hilali kosterlerinin ilkinin inşaası sürüyor. Ekonomik anlamda en üst düzeyde rekabetçi özelliğe sahip olan ve çevreci özelliğiyle de öne çıkan Türk Hilali kosterinin 2018 yılı sonunda filoya katılması planlanıyor.

İÇDAŞ tersanesinde inovasyon dizaynı ile her türlü kimyasal yükü taşıyabilecek, sofistike ve yüksek teknoloji ürünü 7 bin 500 DWT paslanmaz kimyasal tanker, 12 Mart'ta denize indirildi. Tanker ticari seferler için son hazırlıklarını tamamladı.

Türkiye’nin en büyük uçak gemisi için hazırlık yapılıyor

Türkiye’nin milli savunma stratejisi anlayışı içinde İÇDAŞ Tersanesi'nde uçak gemisi inşaası için hazırlıklar yapılıyor. 370 metre boyunda ve 70 metre genişliğinde kuru havuzun inşaasına başlandı. 2019 yılı yaz aylarında tamamlanması planlanan kuru havuzun tamamlanması ile birlikte Türkiye’nin en büyük uçak gemisi İÇDAŞ Tersanesi'nde inşaa edilebilecek. Deniz içinde inşaası süren uçak gemisi kuru havuzu İÇDAŞ’ın kendi öz kaynakları ve teknik imkanları ile yapılıyor. Maliyeti 50 milyon doları bulacak olan tesiste, Türkiye’nin en büyük talaşlı imalathanesi kurulacak. Uçak gemisi inşaası ile yeni istihdam olanağı da ortaya çıkacak.  

Editör: TE Bilişim