Gölde gaz deposu açılıyor

TUZ Gölü’nde gaz depolanması projesinde sona gelindi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bugün açacağı Tuz Gölü depolama tesisinin tamamen tamamlanması ile yaklaşık 1.2 milyar metreküp kapasiteye ulaşacak.

Projeye yönelik ilk mühendislik çalışmaları 2004 yılında başladı. 2012 yılında sözleşme imzalandı. 2013 yılında da inşaat başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre proje kapsamında, Tuz Gölü’nün yaklaşık 40 kilometre güneyindeki Aksaray, Sultanhanı Beldesi yakınlarında yerin yaklaşık 1.100 ile 1.400 metre altında bulunan tuz yapılarında doğalgaz depolanması amacıyla, her birinin net fiziksel hacmi 630 bin ile 750 bin metreküp olan toplam 12 kaverna (suni mağara) oluşturuldu.

12 SUNİ MAĞARA YAPILDI

12 suni mağaranın tamamlanması ile yaklaşık toplam 1.2 milyar metreküp çalışma gazı kapasitesine ulaşılacak ve günlük maksimum 44 milyon metreküp gaz Türkiye doğal gaz şebekesine verilebilecek. Proje kapsamında tuz kavernelerine su basıldı, tuz eritilerek dışarı çıkarıldı, doğalgaz depolamaya elverişli hale getirildi. Pompa istasyonları, su tankları, borular ve kompresör istasyonları ile depolama tesisinin kurumu tamamlandı. Proje yaklaşık 700 milyon dolara mal oldu.

Editör: TE Bilişim