Bartın Üniversitesi Öğretim Elemanı Okutman Can Şen, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde katıldığı konferansta 20 yaşında şehit düşen Kıbrıslı Şair Süleyman Uluçamgil’in hayatını ve edebiyatını anlattı.
Bartın Üniversitesi Türk Dili Okutmanı Can Şen, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) tarafından düzenlenen, “Kıbrıslı Şehit Şair Süleyman Uluçamgil’i Anma Etkinliği”ne katıldı. Etkinlikte ilk olarak YDÜ İletişim Fakültesi öğrencileri tarafından şairin hayatının anlatıldığı belgeselin gösterimi gerçekleştirildi. Ardından geçilen konferansta konuşan Türk Dili Okutmanı Şen, Kıbrıs Türk bağımsızlık mücadelesinin önemli isimlerinden Süleyman Uluçamgil’in hayatını ve şiirlerini aktararak “Süleyman Uluçamgil, Kıbrıslı Türkler için önemli bir şairdir. Kıbrıs Türk şiirinin ve Kıbrıs Türk bağımsızlık mücadelesinin önemli isimlerindir. 20 yaşında şehit düşmesine rağmen kısa ömrü örnek teşkil edecek olaylarla doludur” dedi.
“ŞEHİT ŞAİR, ZONGULDAKLI GENÇ ŞAİRLERDEN ETKİLENDİ”
Uluçamgil hakkında çok sayıda anı ve bilimsel makale olduğunu da kaydeden Şen, şehit şairin Zonguldaklı şairler Muzaffer Tayyip Uslu ve Rüştü Onur’dan da etkilendiğini ifade etti.
Şen, “Yılmaz Erdoğan’ın yazıp yönettiği Kelebeğin Rüyası filmine konu olan Zonguldaklı genç şairler, şehit şair Uluçamgil’in edebiyatını etkilemiştir. Kıbrıs Türk bağımsızlık mücadelesinin ve şiirinin önemli isimlerinden biri olan Süleyman Uluçamgil, hatırlanmalı ve anlatılmalıdır” diye konuştu.
Konuşmasının ardından Şen, editörlüğünü yaptığı ve geçtiğimiz aylarda yayımlanan “Kıbrıslı Şehit Şair Süleyman Uluçamgil” adlı kitabını katılımcılara imzaladı.
Kaynak: iha