Bartın Üniversitesi yüksek lisans öğrencileri Birleşmiş Milletler’in (BM) Dünya genelinde yaptığı çalışmada yer alarak, Türkiye’deki orman kaynaklarının son 15 yıldaki değişimini değerlendirdi.
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) bünyesinde gerçekleştirilen “Küresel Ormancılık Envanteri Projesi” tamamlanarak, yayımlandı. Dünya genelinde 211 uzman araştırmacının katıldığı projenin Türkiye’deki çalışmalarının Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde Bartın Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Bölümü Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencileri Saffet Yıldız ve Talha Berk Arıkan yürüttü. Yayımlanan çalışma sonuçlarına göre Türkiye; çalışma grubu içerisinde yer alan Bahreyn, Kıbrıs, Irak, İsrail, Ürdün, Suudi Arabistan, Kuveyt, Lübnan, Umman, Filistin, Katar, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen ülkeleri arasında yeşil alanını en fazla artıran ülke oldu.
“15 yılda daha yeşil bir Türkiye olduk”
BM çalışma grubunda gerçekleştirilen projenin Türkiye ayağıyla ilgili bilgi veren Saffet Yıldız, “Türkiye için kurak ve yarı-kurak alanlarının yer aldığı toplam 61 milyon 238 bin 452 hektar alan 3 bin 950 deneme alanı ile temsil edilerek gerekli analizler gerçekleştirilmiştir. Genel olarak 2001-2015 yılları arasını kapsayan 15 yıllık süreçte Türkiye için yeşillenme eğilimi 1 milyon 394 bin 372 hektar artmıştır. Buna karşılık çölleşme eğilimi 837 bin 428 hektar olarak tespit edilmiştir.” dedi.
“Tüm dünyayı kapsayan ilk çalışma oldu”
Çalışmanın kapsamı ve yöntemiyle ilgili konuşan Talha Berk Arıkan ise “Küresel ormancılık envanteri projesi kapsamında Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) tarafından tüm dünya için arazi bozunumun tespitine yönelik gerçekleştirilen ilk genel değerlendirme oldu. Çalışmada FAO-Google ortaklığı ile geliştirilen yeni bir uzaktan algılama metodolojisi “Collect Earth” ilk kez kullanılmıştır.” diye konuştu.
Projenin çıktıları, “Trees, Forests And Land Use in Drylands;The First Global Assessment” adı ile FAO resmi sitesinde yayımlanarak, araştırmacıların kullanımına sunuldu.
Kaynak: iha