Baltimore'daki yetkililer dikkatlerini binlerce ton enkazın kaldırılması limanın yeniden açılmasına çevirirken, vinçler mavnalarla yerlerine getiriliyor.

İTÜ DEFAV Öğrenci Yurdu'nda  plaket takma töreni İTÜ DEFAV Öğrenci Yurdu'nda plaket takma töreni

Salı günü 9.962 teu'luk Dali yük gemisi ile Francis Scott Key Köprüsü arasındaki ittifak, şehrin en büyük köprüsünün çökmesine, altı kişinin ölümüne ve limanın çoğunluğunun erişilemez hale gelmesine neden oldu. 

ABD Donanması, biri 1.000 tona kadar kaldırabilen biri de dahil olmak üzere çok sayıda yüzer vinç konuşlandırırken, ABD Ordusu Mühendisler Birliği, çoğu köprüde bulunan köprünün kalıntılarını kaldırmaya başlamak için 1.100'den fazla mühendislik ve diğer uzmanları gönderiyor. 300 m uzunluğundaki Dali'nin ön güvertesine yığılan köprü enkazı  dev gemiyi  nehrin yatağına doğru indirmiş durumda.

Federal yetkililer dün ilk yardım fonlarını açıkladı. Felaket kurtarma için 60 milyon dolar gönderiliyor.

Maryland Valisi Wes Moore Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında limanı tekrar normal şekilde çalışır hale getirmenin uzun zaman alacağını söyledi. 

Moore,"Bu çalışma sadece günler haftalar sürmeyecek. "Önümüzde çok uzun bir yol var" dedi.

Lloyd's of London'ın başkanı Bruce Carnegie-Brown dün Reuters'e verdiği demeçte, felaketin muhtemelen sektör çapında milyarlarca dolarlık sigorta tazminat talepleriyle sonuçlanacağını ve bu durumun felaketi tek başına en büyük deniz sigortası kaybı haline getirebileceğini söyledi .

Editör: Nermin İstikbal