İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkan Vekili Hasan Eser, balıkçılık dünyasında fikir ayrılığına neden olan yapay resif projesini değerlendirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Türkiye'nin en büyük yapay resif projesi uygulaması geçtiğimiz günlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katılımı ile Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesinde düzenlenen tören sonrasında başlatıldı.
 
İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkan Vekili Hasan Eser, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, Türkiye denizlerinde aşırı ve kaçak trol avcılığına dur diyebilmek, demersal (dip)balıkların yaşam alanlarının sağlanması ve dalış turizminin gelişmesi ile küçük balıkçılara avlak sahalar yaratılması için yapay resif projesinin başlatıldığını belirtti. Eser, yapay resiflerin demersal balık türlerinin yuvalanmaları, üremeleri ve beslenmeleri için yaşam alanı oluşturmak amacıyla deniz tabanına 20-40 metre derinliğe yerleştirilen özel olarak dizayn edilmiş araçlar olduğunu anlattı.
 
Yapay resiflerin 200 yıldır Japonya ve Amerika gibi ülkelerde eskimiş araçların, gemilerin, araba lastiklerinin denize atılarak balıklara yaşam alanları oluşturmak için kullanıldığına dikkat çeken Eser, "Avrupa ise 60 yıldır yapay resif ile balıkların yaşam alanları oluşturmaktadır. Ülkemizde de deniz canlıları için yaşam alanı oluşturmak, kontrol edilemeyen denizlerimizde kaçak trol avcılığını önlemek, küçük balıkçıların av alanlarını oluşturmak için, ülkemizin değişik yerlerinde 15 yıldır yapay resif projeleri uygulanmakta olduğu bilinmektedir. Türkiye'nin en büyük yapay resif projesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de katılımı ile Balıkesir'in Edremit Körfezi'nde uygulamaya başlanmıştır. Bu projede balıkların üremesini sağlayacak, korunaklı sahaların oluşmasına yardımcı olacak, ayrıca dalış turizmine de katkı sağlayacak olan her biri 3,5 ton ağırlığında 3 bin 600 adet beton resif tek tek denize atılmaya başlanmıştır. Diğer projelerle birlikte Edremit Körfezi'nin çeşitli noktalarına toplam 9 bin 900 adet yapay resif ile 330 adet anti trol blok atılmış olacak" ifadelerini kullandı.
 
Yapay resifler denize atılmadan önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in, "Biz bugün bizzat burada resifi suya bırakmak suretiyle inşallah önümüzdeki dönemler için bu alanda deniz canlılarının yuva yapacakları ve bu yuvalarda yumurtlayacakları, üremelerini devam ettirecekleri ve dolayısıyla da daha çok deniz ürününün varlığına yol açacakları bir projeyi başlatmış oluyoruz. Balıkların yuvasını yıkan değil, balıkların yuvasını yapan biri olmak benim için çok çok önemlidir'' diyerek projeyi başlattığını hatırlatan Eser, şu ifadelere yer verdi: "Bu projenin benzeri örneğin İzmir ve Güllük Körfezlerinde de uygulanabilir mi? Stoklar da artış olabilir mi? İzmir Körfezinde halk arasında şebeke olarak bilinen illegal troller ile yapılan kaçak avcılık , Güllük Körfezi'nde ise aşırı avcılık, kaçak trol avcılığı ve yoğun şekilde ışıkla avcılık körfezlermizde ki balık stoklarını yok etmiştir. Stoklar azaldıkça balıkçılık yapan kişiler ekmek paralarını dahi çıkaramamakta, her gün borçlarına borçlar eklenmektedir. Balığa çıkan balıkçılarımız çoğu zaman balıktan elleri boş dönmüşlerdir. Balıkçılarımızın gelirlerini artırmak, balık stoklarının çoğalması ile mümkündür. Yapay resifler özellikle demersal balık stoklarının çoğalmasına yapay resifler ne kadar katkı sağlar? Güllük Dalyan sorunun aşılması yapay resifler kadar balıkçıya katkı sağlamaz mı ?Kaçak avcılıkla mücadele için yapay resiflerin tüm körfezlerde uygulanması gereklimidir?. Şayet oto kontroller doğru yapılmıyorsa gerekebilir ama Bir gün balıkçılarımız gerekli bilince ulaştığı zaman böyle uygulamaların sadece turizm amaçlı yapılıyor olması en büyük isteğimizdir."
 

Editör: TE Bilişim