‘Vira bismillah’a son 1: Vatandaş palamuta doyacak

1 Eylül’de av yasağının bitmesiyle ‘vira bismillah’ demeye hazırlanan balıkçıların yüzünü bu yıl palamut güldürecek. Ancak artan maliyetler sebebiyle kaptanlar mazot depolarını nasıl dolduracaklarını düşünüyor.

Rumeli Feneri’nde 34 yıldır denizcilik yapan kaptan Uğur Yalçın (46) “Bu yıl teknemde 15 denizci çalışacak. Her birinin sezonluk maliyeti 30 bin lira. Sezonda 100 ton mazot yakıyorum. Yakıt fiyatları iki katına çıktı. Geçen yıl 100 liraya aldığımız boyayı şimdi 300 liraya alıyoruz. Ancak bunun yanında bu yıl deniz bol görünüyor. Vatandaş palamuta doyacak” dedi.

25 yaşındaki genç kaptan Emre Engin ise “Geçen yıl deniz suyu geç ısındı. Zararımızı bile çıkarmadık. Bu yıl palamut akını var. Ancak bu sefer de masraflarımız çoğaldı. Geçtiğimiz yıl mazotun litresini 2 liradan alıyorduk. Şimdi 4.75 civarında. Balıkçılar ÖTV indirimli yakıt alıyor. Ancak buna rağmen fiyatlar çok yükseldi. Geçtiğimiz yıl tekneye 8 işçi almıştım. Bu yıl sayıyı 6 işçiye düşürdük. Geçtiğimiz sezon yaklaşık 50 ton yakıt kullandık, 110 bin lira para verdik mazota. Bu yıl yine 50 ton kullanacağız, ancak fiyatı iki katına çıktı. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” diye konuştu.

‘DENİZ İŞÇİLERİ DERTLİ’

40 yıldır balıkçılık yapan güverte reisi Aynur Aksoy (61) ise işçi maaşlarının yükselmemesinden şikâyetçi. Geçen yıl ile aynı maaşlara çalıştıklarını belirten Aksoy “Geçen sezon aylık ortalama 4 bin lira alıyorduk. Bu yıl da maaşlar aynı. Çünkü geçtiğimiz yıl balık çok azdı. Bu yıl maliyetler çok yükseldi. Bu nedenle maaşlar sabit kaldı. Deniz işçilerine sigorta olmalıdır, hakları olmalıdır. Yoksa bu meslek bitecek” dedi. 

‘Vira bismillah’a son 2: Vatandaş palamuta doyacak

DENİZDEN DE PARA ÇIKMAZSA AÇ KALACAĞIZ

Yaz aylarında fındık topladığını, kışın ise denizcilik yaptığını belirten 53 yaşındaki 38 yıllık balıkçı Erdal Yılmaz ise şunları söyledi: “Ordu’da sahibi olduğumuz tarlalardan yıllık 6-7 ton fındık toplardık. Selde bütün tarlamız yok oldu. Bu yıl tek bir fındık bile toplayamadık. Para kazanamadığımız için bu yıl umudumuz denizlerde. 5 tane çocuğum var. Denizden aldığım maaşı onlara gönderiyorum. Bu yıl balığın bol olduğu söyleniyor. Umarım öyle olur da para kazanırız. Denizden de para çıkmazsa bu yıl aç kalacağız.”

Editör: TE Bilişim