Tutuklu balıkçıların ailesi perişan

İnsan kaçakçılığı yaptığı iddiasıyla Yunan askeri tarafından Yunan karasularında gözaltına alınıp Atina'da bir cezaevine konulan Türk balıkçılar bir yıldır mahkemeye çıkarılmayı bekliyor.

Bu arada balıkçıların Antalya'daki ailesi perişan oldu. Teknenin kaptanı Ahmet Tezçelik'in Antalya'da bulunan eşi, iki çocuğu ve annesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım istedi.

Ahmet Tezçelik, İzmir'den Çanakkale'de bir balık çiftliğine giderken yakalanmıştı.

Yunan Deniz Kuvvetleri tarafından Ege'de insan kaçakçılığı yaptığı iddiasıyla bir yıl önce tutuklanan üç Türk balıkçıdan Ahmet Tezçelik cezaevinde 11 gündür açlık grevi yapıyor.

Ege Denizi'nde 28 Kasım 2007 tarihinde İzmir'den Çanakkale'deki balık çiftliğine giden Türk balıkçı teknesi Yunan Deniz Kuvvetleri tarafından durdurularak içinde bulunan üç balıkçı gözaltına alındı. Türk balıkçılar teknedeki incelemenin ardından Yunan Deniz Kuvvetleri tarafından insan kaçakçılığı yaptıkları iddiasıyla tutuklanarak Atina'da bir cezaevine yerleştirildi.

Ahmet Tezçelik ve iki balıkçı cezaevinde Türkiye'ye dönebilme umuduyla bir yıldır Yunan yargısının vereceği kararı bekliyor. İnsan kaçakçılığı suçunu kabul etmeyen üç Türk balıkçı sesini yetkililere duyurabilmek için cezaevinde başlattıkları açlık grevine 11 gündür devam ediyor.

Antalya'dan İzmir'e aylık bin YTL maaşla çalışmak için giden Ahmet Tezçelik'in (42) eşi, üç Türk balıkçının yargılanmaya başlaması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım istedi. İki çocuk annesi Fatma Tezçelik, "Eşimin suçsuzluğu kanıtlanıp eve dönmesini istiyorum. Başbakan Erdoğan'ın suçsuz oldukları halde Yunan cezaevinde yatan Türk balıkçıları kurtarmasını istiyorum" dedi.

Çocukları Mustafa (6) ve Nebahat (2) ile büyük maddi sıkıntı içinde yaşadığını ifade eden Fatma Tezçelik, şöyle konuştu: "28 Kasım günü İzmir'den Çanakkale'deki balık çiftliğine giderken kocamın kaptanlığını yaptığı tekne Yunanlılar tarafından durdurulmuş. Tekneyi arayan Yunan askerleri buldukları un çuvallarında eroin olabileceği düşüncesiyle inceleme başlatmış. Eroin olmadığı anlaşılınca kocam ve arkadaşlarını gözaltına alıp fotoğraflarını çekmemiz gerekiyor diye tutuklamışlar. Cezaevine yerleştirilen kocam ve arkadaşları daha sonra insan kaçakçılığı suçundan tutuklandıklarını öğrenmiş. Cezaevinde geçen bir yılın ardından kocam ve arkadaşları suçsuzluğunu kanıtlamak için 11 gündür açlık grevine başlamış. Kocamla ara sıra telefonla görüşüp durumunu öğreniyorum. Son konuşmamızda açlık grevindeki bir arkadaşının bayıldığını söyledi. Kocamın suçsuzluğunun kanıtlanmasını istiyorum."

ANNESİ ÜZGÜN

Oğlunun tutuklanıp Atina'da cezaevine yerleştirildiğini iki ay sonra öğrendiğini ifade eden anne Saadet Tezçelik de, "İlk duyduğumda çok üzüldüm. Oğlumun bir an önce evine dönmesini istiyorum. Biz gelinim ve torunlarımla birlikte maddi sıkıntı yaşıyoruz. Zaman zaman oğlumla telefonla konuşarak durumundan haberdar oluyoruz" dedi.

Editör: TE Bilişim