Modern Türkiye'nin Balıkçıları

Yaklaşık 20 yıl boyunca Karadenizli balıkçıları inceleyen Doç. Dr. Knudsen'in, ingilizce kaleme aldığı ''Modern Türkiye'nin Balıkçıları ve Bilim İnsanları'' adlı kitabının Avrupa ve ABD'de satışa sunulduğu bildirildi.
 
Norveç'in Bergen Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Stale Knudsen, Karadeniz bölgesindeki balıkçıların sosyo ekonomik yapısını anlatan ve İngilizce olarak kaleme aldığı ''Modern Türkiye'nin Balıkçıları ve Bilim İnsanları'' adlı kitabının Avrupa ve ABD'de satışa sunulduğunu söyledi. 

Doç.Dr. Knudsen, proje çalışmasına katılmak için geldiği Çanakkale'de, yaptığı açıklamada, 1990'lı yıllarda doktora tezini tamamlamak amacıyla geldiği Trabzon’da, küçük bir balıkçı kasabasında 1 yıl boyunca yaşadığını, sonraki yıllarda da sürekli bölgeye gittiğini söyledi.

Bu sırada, balıkçılıkla uğraşan ailelerle yakın ilişki kurduğunu, ailelerin yaşam tarzlarını gözlemleme fırsatı yakaladığını, balık avına çıktığını anlatan Knudsen, böylelikle doktora tezini Trabzon'da tamamladığını belirtti.

Knudsen, Avrupa ve ABD'de basımı gerçekleştirilen kitabının o dönem yaptığı inceleme ve araştırmaları içerdiğini, bunlara bazı verileri de eklediğini belirterek, ''bilimsel araştırmalarımda, çok fazla anket kullanmıyorum. Genelde araştırdığım toplumun içine girip, gözlemliyor ve yaşıyorum. Kitabımda balıkçılarla yaptığım sohbetler ile yaşam tarzlarını da ele aldım'' dedi. 

Karadeniz'de bir kapitalleşmenin söz konusu olduğunu, ilk geldiği yıllarda yaşadığı kasabada balıkçılıkla uğraşan 28 aile şirketinin bulunduğunu, bu şirketlerin sayısının daha sonra çeşitli nedenlerle 8 ya da 9'a düştüğüne işaret eden Knudsen, ayakta kalan şirketlerin daha da büyüdüğünü, teknelerini daha modern ve donanımlı hale getirdiğini, küçük ölçeklilerin ise daha da küçüldüğünü ifade etti. 

Knudsen, kitabının şu an için Türkçe çevirisinin olmadığını, ancak Türkçe yayımlanması için çabalarının sürdüğünü bildirdi. 

Kitabın içeriği

Kitabında, balıkçılar ile bilim insanları arasındaki ilişkileri yer verdiğini anlatan Stale Knudsen, yaptığı tespitler hakkında şu bilgileri verdi: 

''Günlük hayatlarında balıkçılar ile bilim insanları ortak ilişki kuramıyorlar, bir araya gelemiyorlar. Türkiye'deki en büyük eksikliklerden birisi, bürokrat ya da bilim insanı olsun balıkçılık topluluklarıyla samimi şekilde ilgilenmemesi. Onların sorunları dile getirilmiyor. Böyle olunca balıkçılık kaynakları iyi yönetilmiyor. Bu sorun aşılırsa, her şey daha iyi olur.'' 

Knudsen, Karadenizli balıkçılarda aile yapısının çok önemli olduğunu tespit ettiğini, aile şirketlerinin güncelliğini koruduğunu söyledi. 

Teknelerde çalışan tayfalar ile mal sahipleri arasında sadece sözlü anlaşmalar olduğunu, resmi bir yazışmanın bulunmadığını belirlediğini anlatan Knudsen, ''mal sahipleri dışında diğer balıkçıların doğru düzgün çalışma koşulları yok. Tarım ve hayvancılığın yapılamadığı bölgelerde, yöresini terk etmek istemeyen kişiler için balıkçılık iyi bir geçim kaynağı oluyor'' dedi.(aa) 

Editör: TE Bilişim