Balık tüketimi düşük

İZMİR Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Fırtına Karagonlar, Türkiye’de balık tüketiminin yetersiz olduğunun, bunun arttırılması gerektiğini söyledi.

Av yasağının kalkmasıyla tezgahlara balık yığılırken, Türk halkı omega-3 kaynağı balığı yeterince tüketmiyor. ABD, Kanada ve Avrupa’nın birçok ülkesinde kişi başı balık tüketimi 25 kilograma varırken, Türkiye’de bu rakam 6 kilogramda kalıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Fırtına Karagonlar, Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) tarafından 2015 yılında 168 milyon ton su ürünleri üretimini beklediğini belirterek, "Türkiye ortalama 500 - 600 bin ton üretimle dünya üretiminin yüzde 0.35’ini gerçekleştirecek. Balık üretiminin istenilen düzeyde olmadığı ülkemizde tüketim de çok düşük kalıyor. Gelişmiş ülkelerde 4 balık yeniyorsa ülkemizde sadece 1 balıkla idare ediliyor. ABD, Kanada ve Avrupa’nın birçok ülkesinde balık tüketimi yıllık 25 kilogramda, bizdeyse bu rakam 6 kilogramda. 4’e 1 oranında kalıyoruz" dedi.

Balığın beslenme değeri ve protein içeriği bakımından zengin bir yiyecek olduğunu vurgulayan Karagonlar, balığın yüzde 15 ile 20 oranında protein içerdiğini söyledi. Haftada iki gün yağlı balık tüketilmesini öneren Karagonlar, "İki gün balık yemek omega-3 ihtiyacımızı karşılamak için önemlidir. Günlük besin tüketiminde omega-3 yağ asitlerinin arttırılması gerekiyor. Başta kalp ve damar sağlığı olmak üzere metabolik hastalıkların önlenmesi için balık tüketmek önemlidir. Özellikle somon, sardalya, uskumru ve ton balığı ile diyetlerimiz Omega 3 bakımından oldukça zengin hale gelecektir" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim