Dünya denizlerine açılan Türk balıkçıları, 2 yıl önce girdikleri Atlas Okyanusu'na kıyısı bulunan Moritanya'da 50'nin üzerinde tekneye ulaştı.

Moritanya'daki su ürünü işleme tesislerinin talepleri nedeniyle bu sayının artması bekleniyor.

İzmir Ticaret Odası (İTO) Balıkçılık ve Av Malzemeleri Grubu Meslek Komitesi Üyesi Şahin Çakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yıl önce Afrika'ya düzenledikleri bir gezi sırasında Moritanya'daki balıkçılığın durumu ve uluslararası balıkçıların bu sulardaki rekabetini gözlemlediklerini belirtti.

Moritanya'nın av sezonunun 12 ay olması, zengin balık yataklarına sahip olması nedeniyle büyük avantajları bulunduğunu anlatan Çakan, balıkçılıkta dünya çapında söz sahibi birçok ülkenin burada 1965 yılından beri av yaptığını kaydetti.

Çakan, Moritanya ile yaptıkları görüşmeler sonrası Ege Denizi'nde avcılık yapan çok sayıda teknenin bu ülkeye hareket ettiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Moritanya'da kısa sürede büyük başarılar elde ettik. Avcılık konusunda çok iyi olan Japonya, Çin ve Norveçli balıkçıları geride bıraktık. Türklerin bu kıyılarda yapamayacağını söyleyenler oldu ama bizim arkadaşımız bir ihtilal yaptı orada. Türk balıkçısının nasıl avcılık yapacağını gösterdi. Şu anda Türkiye'den oraya gidip avlanan 50'nin üzerinde 45 ila 60 metre arasında teknemiz var."

"Yılların okyanus avcılarına örnek oldular"

Türk balıkçıların ortaya koydukları avcılık, çalışma disiplinleri ve yerel halkla kurdukları iletişimle diğer balıkçılardan ayrıldığını dile getiren Çakan, "Türkler avlanma stilleri ve insani yaklaşımlarıyla orada bir marka oldu. Oradaki bir Ganalı, Çinli artık Türk balıkçısıyla çalışmak istiyor. Balık unu ve balık yağı fabrikaları oraya Türk balıkçısını götürmek için sürekli teklifler yapıyorlar." diye konuştu.

Şahin Çakan, Türk balıkçılarının orada yaşayan yerli halk tarafından da sevildiğini anlatarak, oradaki yerli halka ağ onarımı, yeni ağ verilmesi ve denizde yardımcı olma konusunda gösterdikleri duyarlılık sayesinde herkesin beğenisini kazandıklarını söyledi.

Çakan, okyanuslarda avlanan Türk teknesi sayısının gelecek yıllarda hızla artmasını beklediklerini kaydetti.

Editör: TE Bilişim