Türk balıkçılar, 45 gündür Bulgaristan'da rehin

İstanbul'dan ‘Ciritoğlu' adlı balıkçı teknesiyle Mayıs ayının ilk haftasında Karadeniz'e açılan 9 Türk balıkçı, Bulgaristan karasularına girdikleri gerekçesiyle gözaltına alındı.

45 gündür Varna Limanı'nda balıkçı teknesinde alıkonulan Türk balıkçıların başında, köpekli askerlerin nöbet tuttuğu belirtildi. Zonguldak'ın Kilimli Beldesi'nde yaşayan İsmail Özdemir, oğlu ile birlikte beldeden 6 kişinin de aynı teknede rehin tutulduğunu belirterek, Türk makamlarından yardım istedi.

Zonguldak'ın Kilimli Beldesi'nde yaşayan Soner Birkan, Aykut Özdemir, Ahmet Bayraktar, Özay Çelik, Serdal Ateş, Suna Çırdar ve Sadi Köse, memleketlerinde iş bulamayınca 6 ay önce İstanbul'a çalışmaya gitti. İstanbul'da uzun süre iş arayan gençler, sonunda ‘Ciritoğlu' balıkçı teknesinde işe başladı. Erol Demiroğlu'nun kaptanlığını yaptığı balıkçı teknesi, Mayıs ayının ilk haftasında, 7 gencin yanı sıra mürettebat Hasbi Yılmaz'la birlikte 9 kişiyle İstanbul Fener Limanı'ndan Karadeniz'e açıldı. Bulgar sahil güvenlik ekipleri, Bulgaristan karasularına girdikleri gerekçesiyle tekneye el koydu ve Varna kentinde limana demirledi. Çocuklarının Bulgaristan'da esir tutulduğunu öğrenen ailelerin girişimleri ise şu ana kadar sonuç vermedi.

2 AY SONRA ASKERE GİDECEK

Oğlu Aykut Özdemir'in iki ay sonra askere gideceğini ve halen Burgaristan'da esir tutulduğunu belirten gözü yaşlı baba 56 yaşındaki İsmail Özdemir şunları anlattı:

“Oğlum daha önce benim yanımda çalışıyordu. Birlikte balığa çıkıyorduk. Ancak artık eskisi gibi balık olmadığı için 6 arkadaşıyla birlikte İstanbul'a çalışmaya gitti. Bir süre sonra ‘Ciritoğlu' adlı teknede iş buldukları haberi geldi. 50 gün önce de Karadeniz'e açılmışlar. Daha sonra Bulgaristan sahil güvenlik tarafından teknelerine el konulduğunu ve Varna kentinde limana çekildiğini duyduk. Oğlum 2 ay sonra askere gidecekti. Şimdi diğer 8 kişi ile birlikte limanda teknenin içinde rehin tutuluyor. Başlarında köpekli iki Bulgar askeri nöbet tutuyormuş. Tekneden dışarı çıkmaları yasakmış. Teknede çalışanların birinde cep telefonu varmış. Oğlumla iki kez telefonla görüştük. Daha sonra görüşemedik. Yarı aç, yarı tok, parasız pulsuz teknenin içinde rehin tutuluyorlar. Yetkililerden çocuklarımızın geri getirilmesi için yardım bekliyoruz.”

9 Türk balıkçının 22 Haziran'da mahkemeye çıkacarılacağı bildirildi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim