Ton balığı kotasına imza koymadık

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Atlantik Ton Balıklarını Koruma Uluslararası Komisyonunun (ICCAT), Türkiye’ye ton balığı avlama ve yetiştirme konusunda koyduğu kotaya karşı olduklarını ve bu konudaki kararı imzalamadıklarını söyledi.

Eker, Avrupa Akuakültür Kongresi ve Futur Fish Eurasia Fuarına katılmak üzere İstanbul’a gelen AB’nin balıkçılık ve denizcilik işlerinden sorumlu komiseri Joe Borg ile İstanbul Fuar Merkezi’nde bir araya gelerek, ikili görüşme yaptı.

TÜRKİYE MAĞDUR EDİLİYOR: Görüşmenin Borg’un talebiyle gerçekleştiğini ve kendisine 3 konuyla ilgili görüşlerini anlattığını belirten Eker, bunlardan birinin, Tuna’dan Karadeniz’e gelen kirlilik başta olmak üzere Karadeniz’deki balık stokları ve balıkçılık düzenlemelerinin ayrı bir sözleşmeyle ele alınarak, bu konuda çalışma yapılması olduğunu söyledi. İkinci konunun, Ton balığı olarak da bilinen Orkinos balığıyla ilgili ICCAT’ın koyduğu kota olduğunu dile getiren Eker, "ICCAT’ın, Türkiye’nin ton balığı avlama ve yetiştirme konusunda koyduğu kotaya karşıyız. Bu konudaki kararı biz imzalamadık. Türkiye, ICCAT’a 2003 yılında üye oldu ve bu dönem için Tokyo’da yapılan toplantıda 820 ton civarında bir kota uygulandı. Bunun Türkiye’nin potansiyeli, kapasitesi ve balıkçılık filosu ile uyuşmadığını, adil olmadığını, Türkiye’nin mağdur edildiğini, AB’nin pozisyonunun da önemli olduğunu vurguladık" dedi.

KOTA 3 BİN TONA YAKIN OLMALI: Eker, uluslararası standartlara ve Türkiye’nin sahip olduğu kotaya bakıldığında, bu kotanın 3 bin tona yakın olması gerektiğini, Malta, İspanya gibi bazı Akdeniz ülkelerinin kotalarının çok daha yüksek olduğunu söyledi. O nedenle Türkiye’nin çok daha yüksek bir kotaya sahip olması gerektiğini dile getirdiklerini ifade eden Eker, AB’nin bu konuda ikili ilişkiler çerçevesinde üçüncü ülkelere de bazı haklar verdiğini, bunları çözmek için gayret gösterdiklerini ifade etti. Eker, üçüncü olarak, Akdeniz’deki koruma alanlarıyla ilgili AB’nin düzenlemeleri bulunduğunu, kasım ayında Brüksel’de balıkçılarla ve Akdeniz’deki koruma alanlarıyla ilgili sorunların ele alınacağı bir toplantı düzenleneceğini ve Türkiye’nin de o toplantıda temsil edileceğini kaydetti.

KARADENİZ BALIKÇILIK TEZİNE DESTEK: O toplantıda düzenlemeler yapılırken, Türkiye’nin görüşünün önceden alınması, hassasiyetlerinin dile getirilmesi konusundaki görüşlerini Borg’a aktardığını dile getiren Eker, onların da özellikle Karadeniz’deki balıkçılıkla ilgili Türkiye’nin tezini desteklediklerini, muhtemelen 2008 yılı başında Karadeniz balıkçılığıyla ilgili Türkiye’nin liderliğinde bir konferans düzenleneceğini bildirdi. Eker, Borg’un, ICCAT’ın koyduğu kota konusunda da neler yapılabileceğini araştıracaklarını aktardığını kaydetti. Borg’un, Akdeniz’deki koruma alanlarıyla ilgili uluslararası destek ve çok taraflı işbirliği gerektiren konularda muhakkak Türkiye’nin talep ve isteklerinin dikkate alınacağını söylediğini, bu konularla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Eker, verimli toplantı olduğunu söyledi.

Türkiye balıkçılıkta çok iyi ilerledi

BALIK çiftlikleri konusundaki soruları da yanıtlayan Mehdi Eker, balıkçılık ve turizm sektörleri ile çevrenin birbiriyle çatışan değil, birbirini tamamlayan unsurlar olduğunu, o nedenle üretimin belirli çevre standartları gözetilerek yapılması gerektiğini söyledi. AB’nin balıkçılık ve denizcilik işlerinden sorumlu komiseri Joe Borg da fuardan çok etkilendiğini belirterek, "Türkiye, su ürünleri yetiştiriciliği ve balıkçılık konusunda çok iyi yönde ilerleme kaydetti" dedi.

Hürriyet 

Editör: TE Bilişim