Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği  (SÜR-KOOP) Basın Sözcüsü Hasan Eser, Her yıl Su Ürünleri Fakültelerinden mezun olduktan sonra işsiz kalan yüzlerce genç mühendisin su ürünleri sektöründe çalışıp, aldıkları bilgileri hayata geçirmek isteği ile yanıp tutuştuklarını söyledi. Türkiye’de faaliyet gösteren Su Ürünleri Kooperatiflerinde ve endüstriyel balıkçılık yapan teknelerde, yüksek lisans yapmış, balıkçılık bilgisine sahip su ürünleri mühendislerinin istihdam edilemediğini ve bu durumun ülke balıkçılığı adına çok büyük bir kayıp olduğunu ifade eden Eser, Su ürünleri mühendislerinin kooperatiflerde tarım danışmanı veya benzeri bir statüde istihdam edilmesi adına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bir çalışma başlatması gerektiğini belirterek, Bakanlık tarafından ihtiyaç duyulan desteğin  sağlanması halinde  denizlerde kayıt dışılığın önleneceğine, ekonomiye ve sürdürülebilir balıkçılığa büyük katkı sağlanacağına inandıklarını kaydetti.

İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği, Birlik Başkan Vekilliği görevini de yürüten Hasan Eser, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin 24,6 milyon hektar deniz üretim alanına,1.55 milyon hektar iç su, baraj gölü ve nehire sahip olup, bu alanlarda 20.112 adet balıkçı teknesi ile balıkçılık yapıldığının bilgisini veren Eser,  Türkiye’de 17 tane su ürünleri fakültesi bulunduğunu ve bu fakültelerden her yıl ortalama 700 kişinin su ürünleri mühendisi olarak mezun olduğuna dikkat çekerek,  mezun olan genç mühendislerin su ürünleri sektöründe çalışıp, okuldan aldıkları bilgileri hayata geçirmek isteği ile yanıp tutuştuklarını  söyledi. 

Türkiye kıyı kenarlarında ve iç su çevrelerinde kurulu 523 adet su ürünleri kooperatifi mevcut olduğunu belirten Eser, “Kooperatiflerimiz iç sularda ve denizlerimizde balıkçılık yapan teknelerin bağlı olduğu balıkçılık örgütlenmesidir. Ancak hiçbir kooperatifimizde su ürünleri fakültelerinde okumuş, yüksek lisans yapmış, balıkçılık bilgisine sahip su ürünleri mühendisi istihdam edilmemektir.  Ayrıca denizlerimizde avcılık yapan ve endüstriyel balıkçılık olarak tanımlanan  (gırgır ve Trol) teknelerinde de su ürünleri mühendisi yoktur. Bunun sebebi değişik faktörlere bağlı olmaktadır. Biran evvel her kooperatifte, bölge birliklerinde, Merkez Birliğinde ve endüstriyel balıkçılık yapan teknelerde su ürünleri mühendislerinin istihdam edilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Bu çalışmaları kooperatifler ve Su Ürünleri Mühendisleri Derneği yapar iken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bir çalışma yaparak tarım danışmanları gibi su ürünleri mühendislerinin kooperatiflerde istihdam edilmesine katkı koyması gerekmektedir” diye konuştu.

“Gerekli desteğin sağlanması durumunda, Kooperatifler de çalışacak olan su ürünleri mühendislerinin özlük hakları belli bir süre bakanlıkça karşılanmalı bununla birlikte kooperatifler yetkilendirildikçe su ürünleri mühendislerin özlük haklarının sorumluluğu kooperatiflere devredilmelidir” diyerek sözlerini sürdüren Eser, “Su ürünleri mühendislerinin kooperatiflerde istihdam edilmesi ile kayıt dışılık önlenecek bununla birlikte ekonomiye katkı, sürdürülebilirlik sağlanmasına katkı  ve balıkçılarımızın avcılıktan yakalanan balıkların satımına kadar ki süreçte katkı koyacaklardır. Teknelerde istihdam eden su ürünleri mühendisleri öncelikle okullarda öğrendiklerine ek olarak uygulamalı olarak da bilgilerini genişletecek, balıkçılara bilgilerini aktaracak balıkçılarımıza destek olacaklardır”   dedi.

 

Editör: TE Bilişim