Sagun, Libya'da orkinos üretecek

Türkiye'nin en büyük su ürünleri ihracatçılarından olan Group Sagun, Avrupa ve Uzakdoğu'dan sonra şimdi de Arap pazarına yöneldi. Grup, 20 milyon dolara Libya'da balık çiftliği kurmaya hazırlanıyor.
 
Dünyanın ilk ve tek kurbağa çiftliğini kuran, başta Fransa olmak üzere Avrupa'dan Japonya'ya, Çin'den Arap dünyasına kadar birçok ülkeye su ürünleri ihraç ederek 135 milyon dolarlık ciroya ulaşan Group Sagun, dünya pazarında yerini sağlamlaştırıyor. 110 milyon dolarlık ihracat geliriyle aynı zamanda Türkiye'nin en büyük su ürünleri ihracatçısı olan Sagun Ailesi, Yunanistan ve Mısır'ın ardından Libya'da da balık çiftliği kurmaya hazırlanıyor. 20 milyon dolara mal olacak çiftlik, 2009'da ilk olarak orkinos üretimi yapacak.

Group Sagun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Sagun, "Arap dünyası balıkçılık konusunda çok bakir. Avlanma teknikleri çok geri. Teknolojimizle bu pazarı değerlendireceğiz" dedi. İhraç pazarlarında Sagun markasını kullanan grup, son 3 yıldır ağırlık verdiği iç pazarda ise, Marines markasını kullanıyor. İç pazarda ahtapot salatası, balık köfte, karides güveç ve fileto gibi paketli ve tüketime hazır ürün çeşitleriyle yer alan grup, kısa bir süre sonra taze balık satış noktalarıyla da tüketiciyle buluşacak.
 
Dede hamsi avladı, baba kurbağa ihraç etti

Dede Hüseyin Sagun'un Samsun'da hamsi avlayarak başladığı balıkçılığı, uluslararası boyuta taşıdıklarını anlatan Tuncay Sagun, "Dedem ilkel koşullarda hamsi avlayarak bu işe başladı. Babam Kemal Sagun ise, bir adım daha ileri giderek, 1960'lı yıllarda daha Samsun'dayken Fransa'ya kurbağa, İspanya'ya hamsi ihracatına başladı. Ailenin üçüncü kuşağı olarak ben de, Sagun'u dünyaca tanınan bir marka yapmak istiyorum" diye konuştu. Yunanistan ve Mısır'ın ardından Libya'ya balık üretim çiftliği kurma kararı aldıklarını ifade eden Sagun, 20 milyon dolara mal olacak çiftlikte, ilk önce orkinos üretimine başlayacaklarını, daha sonra çupra, uskumru, levrek gibi diğer su ürünleri ile devam edeceklerini söyledi.

Toplam 8 havuzu olacak çiftliğin üretim kapasitesi bin 200 ton olarak planlanıyor. Şirket Mısır'daki yatırım kapsamında ise toplam 4 havuzda 600 ton civarında üretim gerçekleştiriliyor.

Babası Kemal Sagun'un 1960'lı yıllarda Fransa'ya ihracata başladıktan sonra şirketi İstanbul'a taşıdığını ve o günden bu yana Fransa ile ihracat bağlantılarının kopmadığını ifade eden Tuncay Sagun, "Fransa'da önemli bir etkinliğimiz var. Balık fiyatları konusunda borsayız. Bu başarıyı süreklilik, kalite ve güven ilişkisi ile sağladık. Kurbağa ihracatını da ilk kez Fransa'ya yaptık. Halen en fazla kurbağa gönderdiğimiz ülke konumunda. İhracattaki süreklilik bizi İpsala'da dünyanın ilk kurbağa çiftliğini kurmaya yönlendirdi. Bu çiftlik halen dünyanın tek örneği" dedi.

Sagun, 230 adet ürün çeşidi ile dünyanın hemen her bölgesine ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti.
 
Taze balık satış noktaları kuracak

Kuruluşundan bu yana özellikle ithal ürünlerle iç pazarda sınırlı bir etkinliği olan grup, 3 yıl önce aldığı kararla Marines markasıyla iç pazara giriş yaptı. 230 çeşit paketli ve hazır ürünü piyasaya sunan Marines'in perakendedeki pazar payının 3 yılda yüzde 75'e ulaştığını belirten Marines Genel Müdürü Zafer Erel, "Ciroda da önemli başarılar elde ettik. Geçen yıl 18 milyon dolar ciroya ulaştık. Bu yılı 25 milyon dolar ciroyla kapatmayı hedefliyorduk. Kriz nedeniyle yüzde 20'lik bir sapma olabilir" dedi.

Tüketiciye bundan sonra daha da yakın olmak istediklerini ve bu amaçla taze balık satış noktaları kuracaklarını anlatan Erel, projeye ilişkin şu bilgileri verdi: "Pilot bölgeler belirledik. En kısa sürede bu noktaları açacağız. Toptan pazara yönelik karides pane, mezgit köfte, balık burger ve şiş gibi yeni ürünleri 20 gün içinde pazara sunacağız."
 
Okullara balık dağıtılacak

Üyesi olduğu Balık Tanıtım Grubu'nun balık tüketimini artırmak için harekete geçtiğini anlatan Group Sagun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Sagun, "Bütçemizi 1 milyon dolara çıkardık. İstanbul Ticaret Odası ile görüşüyoruz. İstanbul'da belli bilboardlarda balık tüketimine ilişkin afişler hazırlanacak. Bu konuda radyo, TV ve gazete gibi diğer mecralar da kullanılacak. En önemli projemiz de okullara balık dağıtılması. Önümüzdeki dönem için hazırlık yapıyoruz" dedi.

Editör: TE Bilişim