Palamut azlığı lakerda sevenleri de etkiledi

 Denizlerde av yasağının sona erdiği 1 Eylül'den itibaren az miktarda avlanan palamut, balıkçıların yanı sıra lakerda sevenleri de üzdü

 Balıkçı Gündoğdu: "Ben her sene 500 kavanoz lakerda yapardım, bu yıl palamut o kadar az avlanıyor ki; meslek hayatım boyunca ilk kez yapamadan sezonu kapatacağız"

Denizlerde av yasağının sona erdiği 1 Eylül'den bu yana palamudun az miktarda avlanması, balıkçıların yanı sıra lakerda sevenleri de üzdü. Sinop'ta yaklaşık 20 yıldır balıkçılık yaptığını belirten İbrahim Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lakerda (uzun süreli saklanmak üzere özel şekilde hazırlanmış balık eti) sayesinde vatandaşların sezon dışında da palamut tüketme imkanı bulduklarını söyledi. Önceki yıllarda yapılan lakerdalara vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini dile getiren Gündoğdu, palamut fiyatının yüksek seyretmesi nedeniyle vatandaşların bu sezon lakerdaya adeta hasret kalacağını ifade etti.

Tanesi 20 liradan satılan palamuttan yapılacak bir kavanoz lakerdanın fiyatının 120 lira civarında olacağına dikkati çeken İbrahim Gündoğdu, şunları kaydetti: "Sezonu olmasına karşın palamut çok az. Ben her sene 500 kavanoz lakerda yapardım, bu yıl palamut o kadar az avlanıyor ki; meslek hayatım boyunca ilk kez yapamadan sezonu kapatacağız. Belki sadece kendim için yaparım ama vatandaşa satacak kadar lakerda yapma durumumuz yok, çünkü fiyatlar çok yüksek. Her bir kavanoza 5 palamut koyuyoruz. Tanesi 20 liradan hesaplandığında zaten 100 lira maliyeti var. Buna giderlerimizi kattığımız zaman ortaya 120 lira gibi bir fiyat çıkıyor. Bu, vatandaş için yüksek bir fiyat."

 "Geçen yıl 60 liraya sattık"

Gündoğdu, geçen yıl 450 kavanoz lakerda yaptıklarını, kavanozunun da 60 liradan alıcı bulduğunu anlatan Gündoğdu, "Geçen yıl 60 liradan satılan lakerdanın kavanozu, şimdi yapmış olsak 120 lira. Tam iki katı artış söz konusu. Bunu her sezon tüketmeyi alışkanlık haline getirmiş müşterilerimiz var. Eğer yüksek fiyatına rağmen özel istekte bulunan olursa yaparız, onun dışında yapmayacağım. Sonuçta vatandaşın alım gücü belli" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim