Orkinosta yılın ilk hasadı Japonya’ya ihraç edildi

Orkinos hasadında ilk partide bir milyon dolarlık ihracatı Japonya’ya gerçekleştirdiklerini kaydeden Ahmet Tuncay Sagun, “Japonya’nın Avrupa’daki en önemli orkinos tedarikçisi olan Türkiye adına ihracatımızı artırmak istiyoruz” dedi.

Türk ekonomisine yüzde 100 katma değer sağlayan su ürünlerinin en değerli balığı olarak gösterilen orkinosta yılın ilk hasadı yapılarak Japonya’ya ihraç edildi. Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, yılda 50 milyon dolarlık orkinos ihracatının 36.5 milyon dolarlık bölümünün Japonya’ya gönderildiğini söyledi.

Orkinos avcılığının dışında çiftliklerde yetiştiriciliğinin de başladığına dikkat çeken Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ve aynı zamanda Sagun Group Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, bu alanda başarılarının yanı sıra sıkıntılar yaşadıklarına da değindi.

İlk parti 1 milyon dolarlık

Çeşme’deki Sagun Group balık çiftliklerinde gerçekleşen orkinos hasadında ilk partide bir milyon dolarlık ihracatı Japonya’ya gerçekleştirdiklerini kaydeden Ahmet Tuncay Sagun, “Japonya’nın Avrupa’daki en önemli orkinos tedarikçisi olan Türkiye adına ihracatımızı artırmak istiyoruz. Sektör olarak yıllık 50 milyon dolarlık orkinos ihracatımızın 36.5 milyon dolarlık bölümünü de Japonya’ya yapıyoruz. Katma değeri yüksek bu ürün için Sagun Group olarak sürdürülebilir balıkçılığa destek olmak ve ekonomimize değer katabilmek adına ‘Atlantik Mavi Yüzgeçli Orkinos Yetiştiriciliği’ projesini 2011’de başlattık” dedi.

Kota sorunu çözemedik

Sagun, orkinos avlanma kotasında sıkıntılar yaşadıklarına da dikkat çekerek, “ICCAT (International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas-Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu’na) 2003 yılında resmi üye olan Türkiye’nin o dönemde 3 bin 300 metrik ton avlanma hakkı, dünyadaki konjektürel gelişmeler ve kotaların zaman içersinde azalması ile bugün 556,66 metrik tona indi. ICCAT yılda 13 bin 400 ton avlanma kotası uygularken, AB ülkeleri önceki ay İtalya’da gerçekleşen toplantıda kendi kotasının artırılmasını istedi. Biz de buna karşı çıktık”

Sagun, AB Delegasyonu’nun genel kota miktarının, bugünkü 13 bin 400 tondan, 2015 yılında 16 bin 142 metrik ton; 2016 yılında 19 bin 296 metrik ton ve 2017 yılında ise 23 bin 155 metrik ton seviyelerine artırılması teklifinde bulunduğunu kaydetti. Kotanın artması halinde 2017'deşu anda mevcut olan 13 bin 400 tonluk miktarın AB ülkelerinin kotasına denk gelmesinin haksızlık olacağını vurgulayan Sagun, sözlerini şöyle tamamladı:

“ICCAT’a tepkimiz üzerine Türk balıkçılara da 2015 yılı için 50 ton, 2016 yılı için 60 ton ve 2017 yılı için 70 ton gibi küçük miktarlarda kota artırımı sağlandı. Ancak bunu yeterli görmedik. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteğiyle kota artırımı yönündeki girişimlerimize devam ediyoruz. Dünyanın en büyük pazarı olan Japonya’nın önümüzdeki dönemde bir milyar dolar ithalat seviyesine yükseltmeyi hedefl ediği orkinos tedariki için en önemli ihracatçı olarak Türkiye’yi görmesi sektörümüzün ve çalışmalarımızın önemini daha da artırıyor.”

Editör: TE Bilişim