Orkinosta Türkiye'ye Ayrılan Kota Balıkçıları İsyan Ettirdi

 Uluslararası Atlantik Ton Balıklarını Koruma Komisyonu bu yıl için Türkiye'ye 1223 ton kota ayırdı. İç piyasaya 518 tonun ayrılması tepki çekti.

Ja­pon­la­rın ge­le­nek­sel ye­me­ği ‘su­şi­’ için kul­la­nı­lan ve en de­ğer­li ba­lık tür­le­rin­den olan ma­vi yüz­geç­li or­ki­nos­ta­ki ko­ta ba­lık­çı­la­rı is­yan et­tir­di. İç pi­ya­sa ko­ta­sı ye­ter­siz Ulus­la­ra­ra­sı At­lan­tik Ton Ba­lık­la­rı­nı Ko­ru­ma Ko­mis­yo­nu­’nun (IC­CAT), bu yıl Tür­ki­ye­’ye or­ki­nos avı için 1223 ton ko­ta ver­di­ği­ni ha­tır­la­tan Ege Böl­ge­si Gır­gır Ba­lık­çı­la­rı Der­ne­ği ve İz­mir De­niz Ürün­le­ri Ba­lık Av­cı­la­rı ve Üre­ti­ci­le­ri Bir­li­ği Baş­ka­nı Meh­met Ak­soy, bu ko­ta­nın 705 to­nu­nun Ja­pon­ya­’ya ih­ra­cat, 518 to­nu­nun da iç pi­ya­sa için ay­rıl­dı­ğı­nı be­lirt­ti.

Ak­soy, “Ko­ta za­ten çok az ama hal­kın da­ha bu ba­lı­ğı ye­di­ği­ni gör­me­dik. Türk hal­kı ola­rak biz de or­ki­nos ba­lı­ğı­nı ye­mek is­ti­yo­ruz ama iç pi­ya­sa­ya ve­ri­len ba­lı­ğın ko­ta­sı­nın da ne ol­du­ğu bel­li de­ğil. Dı­şa­rı­dan dö­viz ge­li­yor di­ye­cek­ler, biz de bu­na kar­şı de­ği­liz ama etin dört­te bi­ri fi­ya­tı­na olan or­ki­no­su yi­ye­mi­yor bi­zim va­tan­da­şı­mı­z” di­ye ko­nuş­tu. Vatandaşımız da tüketsin De­niz Ürün­le­ri ve Av­cı­la­rı Üre­ti­ci­le­ri Bir­li­ği Ge­nel Sek­re­te­ri Se­mih Sal­nur, or­ki­no­sun sağ­lık açı­sın­dan fay­da­la­rı­nın say­mak­la bit­me­di­ği­ni an­cak ne­re­dey­se ta­ma­mı ih­ra­ca­ta git­ti­ği için iç pi­ya­sa­ya kal­ma­dı­ğı­nı be­lirt­ti.

Sal­nur, “Bi­zim hal­kı­mız da en az Ja­pon­lar ka­dar kıy­met­li­” de­di.

Editör: TE Bilişim