Orkinos ihracatıyla 150 milyon dolar getirdi

Türkiye’deki ilk orkinos çiftliğini Antalya’da kuran Sagun Şirketler Grubu’nun bugün, orkinos çiftliklerinin ulaştığı ihracat rakamı 150 milyon dolar seviyesinde. Ürünlerinin yüzde 70′ini 23 ülkeye ihraç eden ve 386 çeşit ürün üreten Sagun, yıllık 165 milyon dolar ciro ile Türkiye’nin en büyük su ürünleri ihracatçıları arasında.

Türkiye’nin 7 bölgesinde 10 ayrı tesiste, yurtdışında ise 3 ülkede üretim tesisine sahip olan Sagun Şirketler Grubu, ürünlerinin yüzde 70′ini ihraç ettiği 23 ülkeden 150 milyon dolarlık gelir sağladı. Yıllık 165 milyon dolar ciroya ulaşan firma Türkiye’nin en büyük su ürünleri ihracatçılarından. Bin 500 kişiyi istihdam eden firma Fransızlar’a işlenmiş kurbağa, Japonlar’a orkinos, İsveçliler’e kerevit satıyor. Dış pazara ‘Sagun’ markası ile ürün yollayan firmanın iç pazardaki markası ise ‘Marines’.

DHL Express ile DÜNYA Gazetesi işbirliğinde ve Akbank’ın sponsorluğunda düzenlenen “İhracatın Yıldızları” yarışmasında ‘Yeni Pazar-Pazar Çeşitliliği’ dalında üçüncülüğü kazanan Sagun Şirketler Grubu başarı hikayesini DÜNYA’ya anlattı.

Dede Hüseyin Sagun’un, Samsun’da hamsi avlayarak başladığı balıkçılığı, uluslararası boyuta taşıdıklarını anlatan Sagun Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun,

 “Dedem ilkel koşullarda hamsi avlayarak bu işe başladı. Babam Kemal Sagun ise bir adım daha ileri giderek, 1960′lı yıllarda daha Samsun’dayken Fransa’ya kurbağa, İspanya’ya hamsi ihraç etti. Ailenin üçüncü kuşağı olarak ben de Sagun’u dünyaca tanınan bir marka yapma anlamında yol katettim” diye konuştu.

1960′larda işe başlayan babası Kemal beyin 1970′lerin sonunda da işi İstanbul’a taşıdığının bilgisini veren Sagun,

“Kumkapı’da Kemal Balıkçılık olarak ünlendik. Babam vizyon sahibiydi, Fransa’ya gidip kurbağa ihracatını da o başlattı. Bizi çok iyi yetiştirdi. Şu anda biz grup olarak 23 ülkeye ihracat yapıyoruz. Babamızdan 2 fabrika kalmıştı. Şu anda 10 tesisimiz var. Her bölgede suda karada ne varsa topluyoruz. Babamız güzel bir altyapı ve güzel bir isim bıraktı. Bizi çok çalıştırırdı. Bazen kızardık ama şimdi bunun değerini daha iyi anlıyoruz. Şirketin büyüme aşamasında biz de dünyayı çok gezdik ve nerede hangi ürün nasıl isteniyor araştırdık. Daha fazla işlenmiş ürün satmaya yöneldik. Avcılık sahalarını ve teknolojiyi geliştirdik. Avlıyoruz, topluyoruz, işliyoruz, satıyoruz” dedi.

İspanya’dan ekip getirdi

Türkiye’nin ilk orkinos çiftliğini 2002 yılında Antalya Liman sahası içinde kurduğunu anımsatan Sagun, “12 orkinos yetiştirme havuzunda besiye alınan orkinoslar 6 ay süre ile kalamar, sardalye, ringa ve uskumru gibi balıklarla besleniyor. Belli bir büyüklüğe geldiği zaman fabrikada işlenerek çoğunluğu Japonya olmak üzere dünyaya ihraç ediliyor” dedi.

Orkinos çiftliklerinin ulaştığı ihracattın150 milyon dolar olduğunu vurgulayan Sagun, şunları söyledi:

“Bu yatırımın temelinde de yine girişimcilik ruhu yatıyor. Orkinosları alıp işledikten sonra uçakla Japonya’ya gönderirken, İspanya ve Malta’daki orkinos çiftliklerini görünce ben de yapacağım dedim. İspanya’dan dalgıçlar ve teknik elemanlardan oluşan 12 kişilik bir ekibi Türkiye’ye getirdim. Onları bulundukları ülkeden daha iyi şartlar tanıyarak ikna ettim.

Hamsi bizim için nasıl bir kıymete sahipse, orkinos da Japonlar için aynı ölçüde kıymetli. Biz bugün, Japonya’da orkinos pazarının büyük bir kısmına hakimiz. Orkinostaki iş ortağımız ise otomotivci olarak bilinen ama kökeni balıkçılık olan Mitsubishi. Dünya devi Mitsubishi Japon pazarının yüzde 46’sına sahip. Japonlar’la çalışmak zordur. Kararlı ve ne istediğini bilen insanlar. Örneğin, sezonun başından sonuna kadar, çiftlikleri gözetim altında tutarlar. Eğer siz de aynı yaklaşımla hizmet vermeyi başarırsanız, özenli ve sözüne sadık olursanız, uzun soluklu bir iş ortaklığı kurabilirsiniz.”

Kurbağanın lezzetlisi Adana’da

İlk kurbağa çiftliğini İpsala’da kurduklarını ve işlettiklerini hatırlatan Sagun, 80 dönüm üzerinde kurdukları tesisten tamamen yurtdışına satış yaptıklarını kaydetti. 30 tonla başlayan üretimlerinin, gün geçtikçe arttığını kaydeden Sagun, doğadan toplama yöntemiyle de ürün sağladıklarını belirterek,

“Adana kurbağası en lezzetli kurbağa, eti de beyaz. Trakya’nın kurbağası ikinci. En lezzetsizler İç Anadolu’da. Çünkü fazla sulak alan yok. İpsala’dan her hafta cuma günü Avrupa’ya kurbağa yüklü kamyonumuz yola çıkar. Biz doğadan anaç kurbağayı alır, yumurtlama havuzlarına koyarız sonra da erginlik havuzuna alırız, çok sayıda havuz vardır. Bir kurbağa 18 ayda ürünlük hale gelir. Soğuk hava deposunda tutarız, kış geldi sanıp uykuya dalarlar. Uyuyan kurbağa özel soğutmalı TIR’la yurtdışına gönderilir. Hem canlı, hem işlenmiş kurbağa satıyoruz” şeklinde konuştu.

Avrupa sofralarında 30 Euro’ya kadar yer bulan işlenmiş kurbağanın krize meydan okuruduğunu anlatan Sağun, geçen yıl kurbağa satışlarında yüzde 50 artış sağladıklarını belirtti.

Salyangozu Fransızlar istiyor

Fransa’ya da kerevit salyangoz ihraç ettiklerini bildiren Sagun,

“Ülkedeki pazarlama sorununu kurdukları özel bir pazarlama şirketi ile çözüyoruz. En büyük alıcılar Carrefour gibi Fransa’nın en büyük süper marketleri. Grup Fransa pazarında birçok üründe lider, fiyat kontrolü de elinde. Avrupa’da ise ihracata hakim durumda. Fransa, İtalya ve Yunanistan’da güçlü. Karadeniz ve Marmara orkinosu Japonya’da çok popüler, Güney Kore de ihracat yapılan önemli ülkelerden” diye konuştu.

‘Yüzde 38 ile pazar lideriyiz’

Kırmızı ve beyaz et fiyatlarındaki artışın iç pazarda balık tüketimine yaradığını kaydeden Sagun,

 “Balık tüketimi AB ülkelerinde 25 kilo, Japonya’da ise 80 kilogram. Bizde yalnızca 8 kilo dolayında. Yürütülen çalışmalarla 2010-2013 dönemi sonunda anılan rakamı 10.3 kilograma çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Sagun, 3 yıldır iç piyasada Marines markalı ürünleriyle faaliyet gösterdiklerini hatırlattı. Dondurulmuş deniz ürünleri pazarında yüzde 38`lik payla pazar lideri konumunda olduklarını vurgulayan

Sagun, Türk tüketicinin paketli balığa yavaş yavaş alışmaya başladığını, Marines markalı ürünlerde geçen yıla oranla yüzde 20-25`lik bir satış artışı olduğunu ifade etti. Sagun, özellikle çalışan kadınların paket balığı tercih ettiğini sözlerine ekledi.

5 ülkede fabrika kuracak

2010 yılında yeni yatırımlara hazırlandıklarını kaydeden Sagun, Güney Afrika, Suriye, Azerbaycan, Tunus ve Mısır’a fabrikalar açacaklarını söyledi. Bu yıl yüzde 30 büyümeyi hedeflediklerini dile getiren Sagun, “Bu hedef doğrultusunda, dış pazarlarda daha aktif büyümeyi planlıyoruz. Mısır’da daha fazla güçlenip, Libya’da aktif olarak çalışacağız. Yunanistan pazarında da genişleme sürüyor. Yeni hedeflerden biri ise Tunus” dedi.

"Büyümek için, yeni bir pazarda yeni ürün bulup onun Ar-Ge’sini yapmak, o pazarın damak zevkini oluşturmak çok önemli” diyen Sagun, sözlerine şöyle son verdi: “Örneğin, İspanya’nın farklı, İtalya’nın farklı damak zevki vardır. Önümüzdeki dönemde yeni bölgesel ürünlerin üretimine başlayacağız. Bu nedenle, gelecek 5 yılda bugünkünün 2 katı ülkeye ihracat yaparız. Lokal üretim ve dağıtım çok önemli. Sahip olduğumuz bilgi birikimini dışarıda da kullanacağız.”

Haber: Duygu ŞAHİN-ANTALYA 

Editör: TE Bilişim