Orkinos isyanı      
 
İzmir’de Çeşme ile Karaburun arasındaki Gerence Körfezi’nde ve Seferihisar’da yaşayan vatandaşların orkinos çiftliklerine karşı isyanı bitmiyor.

KIYILARDA faaliyet gösteren balık çiftliklerinin açık denize taşınmasına yönelik olarak 24 Ocak 2007’de yayınlanan “Denizlerde Balık Çiftliklerinin Kurulamayacağı Hassas Alan Niteliğindeki Kapalı Koy ve Körfez Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Tebliğ” uyarınca balık çiftliklerinin taşınması sürerken İzmir’de bulunan dört orkinos çiftliğinin faaliyet gösterdiği Gerence Körfezi ve Antalya’da faaliyetini sonlandıran bir orkinos çiftliğinin taşınması gündeme gelen Sığacık Körfezi’nde vatandaşlar orkinos çiftliklerine karşı isyan ediyor.

Aralarında parlamenterlere ait bir site de olmak üzere 50’ye yakın tatil sitesinin bulunduğu bir bölümü Karaburun-Çeşme ilçeleri sınırında yeralan Gerence Körfezi’nde halk hemen her gün eylem yaparken Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sığacık Körfezi’ne orkinos çiftliği için izin vermenin insanın kendi ayağına kurşun sıkmasıyla aynı olduğunu söyledi.

4 tane var 5’inci yolda

İzmir Çevre ve Orman İl Müdürlüğü verilerine göre İzmir’de dört tane orkinos besi çiftliği bulunuyor. Bunlardan biri Çeşme Ildırı’da diğer üçü ise Gerence Körfezi’nde yer alıyor. Ildırı’da Aqua Grup’a ait Aquadem ÇED gerektiği ve tebliğ şartlarına uymadığı için kapalı iken diğer üç tanesi Aqua Kocaman, Aquatur ve Dardanel faaliyetini sürdürüyor. Bunların yanı sıra ise Antalya’daki yerinden taşınmak isteyen Başaranlar Su Ürünleri Yetiştiriciliği AŞ de Seferihisar’ın Sığacık Körfezi’nde çiftlik kurmak için ÇED sürecine başladı. Haziran ayında Urla’nın Demirci Köyü’nde halkı bilgilendirme toplantısı yapan firmanın yılda bin ton kapasiteli bir orkinos çiftliği kurması gündeme geldi, bölge halkı ayaklandı.

Askeri yasak bölge

Gerence Körfezi’nin girişinde bulunan Karaada ve Toprakada’dan başlamak üzere Karareis ve Gerence Körfezi’nin 17 Temmuz 2006’da “Denizden Askeri Yasak Bölge” ilan edildiğini, küçük bir yatın bile giremediği bölgeye yabancı bandralı gemilerin rahatça girebildiklerini belirten Milletvekili Ersin,

“Yabancı bandralı büyük gemiler orkinos çiftliklerine yükleme boşaltma yapmak için Gerence Körfezi’ne girip çıkıyor. Kim bunlara izin veriyor? Burası hem arkeolojik hem de doğal sit, üstüne üstlük de askeri yasak bölge. Peki bu balık çiftliklerine nasıl izin veriliyor da faaliyet gösteriyorlar?

Çevre Yasası’na göre kapalı koylarda doğal ve arkeolojik sit alanlarında balık çiftlikleri kurulamaz. Bu yasa yerle bir edildi. Danıştay’ın bu bölgedeki balık çiftlikleri ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı var ama uygulanmıyor. Dolayısıyla başlı başına büyük bir sorun devletin yasalarını tanımayan bir sektörle karşı karşıyayız. Bunu bu noktaya getiren de devlettir” diye konuştu.

Yağ içerisinde yüzüyoruz

Gerence Körfezi’nde bulunan yazlık site sakinleri orkinos çiftliklerinin yarattığı deniz kirliliğine dikkati çekmek için yine eylem yaptı. Karareis Tatil Sitesi sahilinde ellerinde pankartlarla çoluk çocuk toplanan eylemcilere CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin de destek verdi. Eylemciler temiz denizlerin gelecek nesillere de gerekli olduğunu, denizleri temiz olarak bırakmamız gerektiğini dile getirdi.

Karareis Sitesi sakini Ayşe Uyanık ise sabah saatlerinde deniz yüzeyinin bir yağ tabakası ile kaplandığını belirterek, “Her sabah bir karış yağ içerisinde yüzmek zorunda kalıyoruz. Deniz köpük köpük yağ oluyor. Eskiden burada deniz tertemizdi, dibi görünüyordu, balıkları tek tek seçebiliyoruk. Biz denizimizi geri istiyoruz” dedi.

KENDİ AYAĞIMIZA KURŞUN

Başaranlar Su Ürünleri Yetiştiriciliği AŞ’nin Sığacık Körfezi’ne taşınma kararı alması ve çalışmalara başlamasıyla orkinos tartışmasının taşındığı Seferihisar İlçesi’nin Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, Türkiye’de ilk kez "Yavaş Şehir" olmak için çalışmalara başladıklarını, adaylıklarını açıkladıklarını belirterek, ortada böyle bir başvuru varken orkinos çiftliğine onay vermenin "Kendi ayağına kurşun sıkmakla" eşdeğer olduğunu söyledi.

ÇEVRE MÜDÜRÜ: AYRI BAKILMALI

İzmir’de bulunan orkinos çiftliklerinin açıkta olduklarını bu nedenle 24 Ocak 2007’de yayınlanan tebliğle ilgili bir sorunların bulunmadığını ancak yeniden ÇED yapacaklarını anlatan İzmir Çevre Müdürü Osman Tatar, orkinos üreten çiftliklerin normal balık çiftlikleri olarak görülmesinin yanlış olduğunu düşündüğünü söyledi. Tatar, "Tarım Bakanlığı ile anlaşamadığımız bir nokta da onların orkinosu normal balık çiftliği olarak görüyor olmaları" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim