Balıkçıların denizlerden yakalayarak çiftliklerde büyüttüğü orkinos, diğer adıyla ton balığı, aşrı avlanma nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Orkinos balıklarını korumayı amaçlayan Uluslararası Orkinosları Koruma Komisyonu (International Commission For The Conservation Of Atlantic Tunas - ICCAT), Türkiye’de de tüketimi artan orkinos balığı üzerindeki avlanma baskısının sürdürebilir düzeyin 3 kat üzerinde olduğunu açıkladı.

ICCAT, Hırvatistan’ın Dubrovnik kentinde yaptığı toplantıda, dünya çapında avlanma kotaların indirileceğinin işaretini verdi. Ancak, orkinos ticaretini elinde bulunduran ülkeler bu uyarıya tepki gösterdi.

ICCAT’in açıklamalarına çevre örgütlerin ise güçlü destek geldi. Ton balığı üreticileri, bu balıkları daha yumurtlamadan yakalıyor ve çiftliklere kapatıyor. Bir orkinosun (Thunnus thynnus) 1 kilogram alması için 15 ila 20 kilogram balık yemesi gerekiyor. Orkinosların beslenmesi için diğer balıkların kullanılması da ekolojik dengenin bozulmasına neden oluyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim