Yabancı fonların Türkiye'de yıldızı parlayan sektörlere gözünü diktiğini söyleyen firma yetkilisi Orhan Kılıç, "Bunlardan biri de biziz. Kılıç Deniz olarak 500 milyon dolar büyüklüğünde bir şirket haline geldik. Arap kökenli bir yatırım fonu ile şirketimizden yüzde 25 pay vermek üzere görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Böylece şirketimize ciddi kaynak girdisi olacak. Fonla bir ön anlaşma imzaladık ancak görüşmelerin sonuç vermemesi halinde de halka açılmayı planlıyoruz" diye konuştu.


KUVEYT'TEN TALEP VAR
Görüşmeleri devam eden fonun ortaklığının 7 yıl sürmesinin planlandığını ancak buradan çıkmak isteyeceklerini belirten Kılıç, "Çünkü bu çok kârlı bir iş ve fonun içinde balıkçılıktan anlayanlar da var. Bizi kendi ülkelerine çekmeye çalışıyorlar. Bu fonla iki aydır görüşüyoruz ve körfezde görüştüğümüz 3 ayrı fon daha var. Öte yandan ABD ve İngiltere'den de 10 farklı fondan teklif geldi. Ancak bu sadece para değil iletişim meselesi. Kuveyt Emiri, 'Deniz Kılıç'ı buraya getirin, size 100 milyon dolar veririm' diyerek bizi yatırıma çağırdı. Biz de gitmeyi düşünüyoruz. Orada vergi ve elektrik masrafları olmadığı gibi; deniz suyunun sıcak olması da balığın daha kısa sürede yetiştirilmesine imkan tanıyor" dedi.


500 MİLYON DOLARLIK İŞ HACMİ YARATACAK
Yatırım hedeflerinin öncelikli olarak Mersin olduğunu ve 2011yılında Mersin'e en 50 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planladıklarını kaydeden Kılıç; "Bu yatırımın gerçekleşmesiyle üretimimizi ikiye katlayacağız. Çiftlikler sahile 9 kilometre açıkta olacak. Ancak kamuoyunun bilinçsizliği nedeniyle halen denizi kirlettiğimizi düşünüp, onay merci üzerinde baskı kuruluyor. Bu sektörde yatırım yapmak için 11 farklı bakanlıktan onay almamıza rağmen. Bu yatırım sadece valinin imzasına kaldı. Onay aldığımız taktirde Mersin yatırımı, 500 milyon dolarlık bir iş hacmi yaratacak" şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim