Mesleği Bırakmak İçin Yarışıyorlar

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca denizlerde su ürünleri varlığını korumak amacıyla uygulanan balıkçı teknelerini azaltma programı kapsamında 2014'te yapılacak alım için 534 başvuru oldu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, balıkçılık sektöründe avcılık yapan ruhsatlı tekne sayısı azaltılarak su ürünleri üzerindeki av baskısının ortadan kaldırılması hedefleniyor. İlk olarak toplam su ürünleri avcılığının yüzde 90'ını gerçekleştiren 12 metre ve üzerindeki balıkçı gemilerini kapsam içine alan Bakanlık, gönüllülük esasına dayalı olarak başvuruların bir önceki yıl alındığı program kapsamında 2013 sonu itibarıyla 364 balıkçı gemisini filodan çekti.

62 MİLYON LİRA DESTEK VERİLDİ

62,1 milyon lira destekleme ödemesi yapılan uygulamayla 12 metre üzerinde boy uzunluğuna sahip 1868 balıkçı gemisinin yüzde 19,5'i filodan çıkarılmış oldu. Alınan balıkçı gemilerinden 29'u kontrol amaçlı il müdürlüklerine verildi ve araştırma amaçlı olarak bazı üniversitelere hibe edildi. Geriye kalan 335'i ise Makine ve Kimya Endüstri Kurumu İzmir Aliağa Gemi Söküm Tesislerinde ayrıştırma işlemine tabi tutuldu.

GEMİ ALIMI MARTTA BAŞLAYACAK

Su ürünlerinde av ve av gücü arasındaki dengenin sağlanmasını amaçlayan Bakanlık, gelen talep üzerine desteklemenin kapsamını genişleterek bu yıl da uygulama kararı aldı. Buna göre, 10 metrenin üzerindeki balıkçı gemilerini içerecek desteklemeli tekne alımı için 20 Eylül 2013'te sona eren müracaat süresi içerisinde 534 balıkçı gemisi sahibi başvuruda bulundu. Başvuru yapan balıkçı gemilerinin alımına Mart 2014 itibarıyla başlanması planlanıyor.

20 BİN LİRAYA VARAN ÖDEMELER

Bakanlığın gelecek yıl da devam ettirme kararı aldığı destekleme kapsamında 2014'te yapılacak alıma 534 başvuruda bulunuldu. 534 geminin tamamının alımı halinde, 67 milyon lira ödeme yapılarak, 10 metrenin üzerindeki balıkçı gemilerinin sayısı yüzde 23 oranında daha azaltılmış olacak. 2014 yılında yapılacak alımlarda balıkçı teknelerine, 10-20 metre arasındakiler için metre başına 10 bin, 21-30 metre arasındakiler için metre başına 15 bin ve 30 metrenin üzerindekiler için metre başına 20 bin lira destekleme ödemesi yapılacak. Balıkçı gemilerinin filodan çıkartılması uygulaması, 2007-2013 yıllarında büyük balıkçılık filosuna sahip İspanya, İtalya, Fransa, İngiltere, Danimarka gibi ülkelerde de uygulandı. Desteklemeli alım uygulamasıyla av miktarı aynı kalmasına rağmen 2002 yılına kadar sürekli artış gösteren tekne sayısı azaltılarak su ürünleri avcılığının ekonomik olarak sürdürülebilir kılınması hedefleniyor. Ayrıca balıkçılığı bırakmak isteyen tekne sahiplerinin mağdur olmadan sektörden ayrılmaları, balıkçılık yapmaya devam edenlerin de ekonomik olarak rahatlamaları sağlanıyor. Öte yandan, av ile av gücü arasındaki denge kurularak denizlerdeki balık varlığı da korunuyor.

Editör: TE Bilişim