"Marmara'da Yunus Tehdidi Var"

Yalova Su Ürünleri Balıkçılar Kooperatif Başkanı Erdal Tokalak, Marmara Denizi’nin yunus balığı tehdidi altında olduğunu dile getirdi.

Kooperatif Başkanı Tokalak, Marmara Denizi’nde yunus balığı sayısının hızla artmasının diğer balık çeşitlerinin yok olmasına neden olduğunu belirterek, “Yunus Balığı avı serbest bırakılmazsa Marmara’da balık kalmayacak” dedi.

Tokalak, yunus popülâsyonun arttığının altını çizerek, “Yunus balıkları avlanamıyor. Bu sebeple denizlerde Yunus popülâsyonu hızla artıyor. Bir yunus balığı günde ortalama 100 kilo balık yiyerek besleniyor. Marmara Denizi şu anda adeta Yunus balıklarıyla kaynıyor. Bu da balık neslini tehdit eder bir hale geldi” diye konuştu.

Son günlerde özellikle kıyı balıkçılarının zor duruma düşmesinin altında yatan en büyük sebebin denizlerdeki yunus balığı sayısının artışı olduğunu sözlerine ekleyen Tokalak,

“Yunus balığına yönelik av yasağının kaldırılmasının denizlerdeki balık popülâsyonunun normale dönmesi için şart. Artık yunus balıklarının avlanmasına yönelik yasağın kalkması lazım. Yunus balığının yağı dünya genelindeki en değerli yağlar arasında gösterilir. Bunun alt yapısı hazırlanıp yunus balığı avı serbest bırakılırsa hem denizlerimizdeki denge normale döner hem bu balıkların avlanması ülkemize ekonomik bir girdi sağlar” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim