Mandalina üretirken Ege`de balık kralı oldu

Bodrum`daki mandalina bahçesinde Türkiye`nin en büyük balık üretme çiftliğini kuran Orhan Kılıç, yılda 10 bin ton balık ihracatı ile ilk sırada yer alıyor.
 
Bodrum `da mandalina üreticisi olan Orhan Kılıç , bahçesindeki havuzlarda başladığı kültür balıkçılığı üretiminde zaman içinde işlerini büyüterek Türkiye `nin en büyükleri listesinde ilk sıraya yerleşti. İlk balık marketler zincirini de kuran Orhan Kılıç , geçtiğimiz yıl 10 bin ton balık ihracatı ile bir ilki gerçekleştirdi.

KÜLTÜR BALIKÇILIĞINA HOBİ OLARAK BAŞLADI

İş hayatına Bodrum Gölköy `deki arazilerinde yetiştirtiği narenciye ürünlerini önce Bodrum , daha sonra iç pazarın yanısıra ihracat ederek genişleten Kılıçlar Şirketler Grubu Başkanı Orhan Kılıç , bahçeleri sulamak için yaptığı havuzlarda hobi olarak başladığı kültür balıkçılığında, Türkiye `nin en büyükleri arasına girmeyi başardı. 16 yıl önce Gölköy `de 50 ton kültür balığı üreterek işe başlayan Orhan Kılıç , `En önemli girdimiz Ege Denizi `nin suyu` diyerek başarı öyküsünü şöyle anlattı: `Çipura ve levrek balığı üretimimiz geçen yıl 10 bin ton oldu. Yavru balık üretimimiz ise 60 milyon adet. Çalışan sayımız 800`e yaklaştı. Geçen yıl Ege Bölgesi ihracat birincisi olduk.` Kültür balıkçılığında dünyada söz sahibi olan Yunanistan `ın yavru balık ihtiyacını Orhan Kılıç karşılıyor. Kılıç `ın bir seferde 2 milyon adet yavru balık taşıyan bir gemisi var. Türkiye balık ihracatının yarısını da Orhan Kılıç `ın firması yapıyor.

ÜRETİMİN YÜZDE 60`I İHRACATA GİDİYOR

Kılıç Deniz Ürünleri şirketinin Bodrum `da 16 balık çiftliği var. Üretim kapasitesi ise 16 bin ton balık ve 150 milyon adet yavru. Orhan Kılıç , şimdi üretimini artırarak Türkiye `yi kültür balıkçılığında Fransa ve Yunanistan `ın önüne geçirmeye hazırlanıyor. Kılıç , üretiminin yüzde 60`ını ihraç ediyor.

Mudurnu Tavuk`u aldı

Müşterileri arasında AB ülkeleri ile ABD , İsrail ve Orta Doğu ülkeleri bulunan Orhan Kılıç , `Tüm dünyada kültür balıkçılığı hızla gelişiyor. Ne kadar balık üretirsek üretelim dış pazarda satış sıkıntısı çekmeyiz. Kültür balıkçıları olmasa, 5 yıldızlı oteller yaz aylarında kilosu 50 liraya bile balık bulamazlar` diye konuştu. Mudurnu Tavuk tesislerini satın alan, balık çiftliği yatırımlarını artıran Kılıç , et, süt, tavuk ve balık satılan bir perakende zinciri kurmayı da planlıyor.

AYDIN DEMİR BODRUM

Yeni Şafak

Editör: TE Bilişim